Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 10. 2013. 15:33 >> 16:08
5

IZVJEŠTAJ EK

File: Sa riječi na djela

Predstavljajući u Briselu izvještaj o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, evropski komesar za proširenje Štefan File kazao je da će do kaja godine biti otvorena poglavlja 23 i 24 i pohvalio spremnost Crne Gore da se nosi sa tim izazovima.

Komesar je naglasio da je Crna Gora prva država koja prolazi kroz puni krug novog programa priključenja Evropskoj uniji. File je rekao da Evropa od Crne Gore očekuje da zadatke iz akcionih planova pretoči u akciju.

 

Korupcija i dalje ozbiljan problem

U godišnjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji će danas biti predstavljen u Briselu, naglašeno je da će korupcija i dalje biti ozbiljan problem Crne Gore na putu ka EU.

U Izvještaju o napretku Crne Gore koji je objavljen na sajtu Evropske Komisije navodi se da korupcija i dalje preovladava u mnogim područjima, te da će biti ozbiljan problem Crne Gore na putu ka EU.

Osim toga u Izvještaju se navodi da je implementacija zakonodavnog okvira pokazala niz nedostataka , te da su neophodne dodatne zakonodavne mjere.

''Potrebni su dodatni napori i u borbi protiv organizovanog kriminala. Poništenje prvostepenih presuda u slučajevima organizovanog kriminala izaziva ozbiljnu zabrinutost'', stoji u godišnjem Izvještaju o napretku Crne Gore.

Posebno je u poglavlju Struktura sektora i preduzeća u Izvještaju naglašeno da je budućnost aluminjumske industrije u Crnoj Gori neizvjesna.

''Ukoliko se i prihvati plan restrukturiranja Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, koji je u stečaju, i dalje će biti neophodne značajne investicije u subvencije'', piše u Izvještaju.

EK je ocijenila između ostalog da mala i srednja preduzeća teško dobijaju kredite, te da je ograničena podrška javnog sektora malim i srednjim preduzećima.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je u autorskom tekstu uoči objavljivanja Izvještaja pozdravio usvajanje ustavnih amandmana crnogorske Skupštine, kojima će biti omogućieno jačanje nezavisnog sudstva. 

"Jače sudstvo će takođe doprinijeti povećanju povjerenja građana u javne institucije Crne Gore. Jačanje ovog povjerenja je od najvećeg značaja za budućnost Crne Gore i njen napredak u pristupnim pregovorima", naveo je File.

On je istakao da su ostvareni dobri rezultati koje treba nadgraditi, kao što je rezultat Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni sistem, dok su neka pitanja još uvijek otvorena.

"Treba adresirati političku odgovornost u aferi ''snimak''. Takođe, sa zabrinutošću ističem da se napadi na novinare nastavljaju i da istrage teku veoma spor", poručio je File.

Evropski zvaničnici saopštili su, tokom nezvaničnih razgovora sa novinarima u Briselu, da pregovori u poglavljima 23 i 24 predstavljaju ključni izazov i uključuju posvećenost zemlje borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Zvaničnici očekuju da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena do kraja godine i navode da će, tokom sprovođenja akcionih planova, izazov predstavljati i mala crnogorska administracija, koja treba da sprovede mjere iz tih dokumenata.

Poglavlja 23 i 24 će, kako je pojašnjeno, odrediti brzinu cijelog procesa pristupanja, imajući u vidu da se među prvima otvaraju, a među poslednjima zatvaraju.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније