Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 07. 2020. 13:57 >> 13:55
1

GRANIČNA SARANJA

Sporazum CG i Frontexa danas stupa na snagu

Sporazum o Statusu o graničnoj saradnji između Crne Gore i Evropske unije (EU) danas stupa na snagu. Ovaj sporazum omogućiće Evropskoj agenciji za graničnu i oblaksu stražu (Frontex) da sprovodi zajedničke operacije i rasporedi timove graničara i eksperata na granicama između CG i EU, navode u Evropskoj komisiji (EK).

U saopštenju EK se naglašava da Crna Gora ostaje odgovorna za zaštitu svojih granica, ali da je Frontex u mogućnosti da joj pruži tehničku i operativnu podršku.

„Timovi Fronteksa biće u mogućnosti da podrže crnogorske graničare u obavljanju provjera na graničnim prelazima, npr. i da spriječe nedozvoljene ulaske. Sve operacije i raspoređivanja na zajedničkim granicama biće sprovođene uz punu saglasnost crnogorskih vlasti“, ističu u Komsiji.

Sporazum, kako se navodi, takođe garantuje neophodne zaštitne mjere kako bi se osiguralo puno poštovanje osnovnih prava tokom operacija.

“Jačanje saradnje doprinijeće boljem upravljanju nelegalnim migracijama i pojačanoj bezbjednosti na vanjskim granicama EU, sto je u zajedničkom interesu EU i Crne Gore, saopšeno je u EK.

Prva Fronteks operacija u zemlji koja nije članica EU pkrenuta je u maju 2019 u Albaniji, dok su slični sporazumi inicirani sa Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom. Sporazum je potpisan i sa Srbijom u novembru prošle godine i čeka na zaključivanje.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније