Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

30. 06. 2020. 14:50 >> 14:48
2

LEKIĆ I RUDOVIĆ

SDT i premijer da ispitaju sumnjiv posao na Možuri

Poslanici DEMOS-a Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović, uputili su inicijativu prema Specijalnom državnom tužilaštvu i premijeru Dušku Markoviću, kojom traže detaljne informacije vezane za aferu "Možura".

Kako su istakli na konferenciji za novinare, imajući u vidu da su se poslom postavljanja vjetroelektrana na Možuri, bavile evropske institucije i mediji, postoje ozbiljne indicije o povezanosti djelova crnogorske vlasti sa akterima pomenute afere sa Malte.

Ovim se, kako kažu, već uveliko bave malteški istražni organi i Europol, a povodom ovog slučaja oglasila se i grupa poslanika evropskog Parlamenta.

Dvojica poslanika DEMOS-a insistiraju na javnom odgovoru nadležnih institucija, očekujući da se neće dogoditi dominantni scenario odugovlačenja, sa ciljem da nove afere zatrpavaju stare.

"Put za izlazak iz duboke krize crnogorskog duštva jeste primarno izgrađivanje pravne države. A povodom i ovog slučaja na Malti iznova se postavlja pitanje da li ima neke afere u regionu ili šire da nema svoje krake prema Crnoj Gori", zapitao se Lekić.

Rudović je upozorio da bi šteta po crnogorski budžet koja može nastati zbog ove afere mogla biti i veća od one nastale u aferama "Telekom", "A2A" i drugim.

On je podsjetio da se "država Crna Gora obavezala da će vlasnici vjetroelektrane na Možuri tokom dvanaest godina inkasirati 115 miliona eura".

Poslanici DEMOS-a su u inicijativi upućenoj premijeru zatražili, između ostalog, dokumentaciju u vezi projekta gradnje vjetroelektrana Možura, informaciju o konačnim vlasnicima - fizičkim licima svih umiješanih firmi, kao i zapisnike sa sastanaka predstavnika državnih institucija i predstavnika firmi i povezanih lica uključenih u projekat. Tražili su i imovinske podatke državnih funkcionera koji su u bilo kojoj fazi učestvovali ili odlučivali o ovom projeku, uz sve transakcije sa njihovih računa, članova njihovih porodica i povezanih lica.

Lekić i Rudović predočili su premijeru da bi pružanje informacija na uvid javnosti omogućilo bolju zaštitu državnih interesa, posebno imajući u vidu činjenicu da postoje snažne indicije da je ovim poslom oštećen budžet Crne Gore.

Od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića tražili su informacije dokle je stigla istraga tužilaštva u slučaju Možura.

"SDT je u julu 2017. godine preuzelo iz Osnovnog suda u Podgorici dokumentaciju i spise predmeta po tužbi Budvanina Vladimira Popovića i Španca Carles Collu Paloua protiv firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables, povezanih sa gradnjom vjetroelektrana na Možuri. Dokumentacija i spisi su četiri mjeseci kasnije vraćeni Osnovnom sudu, ali nijesu poznati rezultati istrage tužilašta iako se, prema pisanju medija, u dokumentima i prepiskama koje su dio spisa, pominje moguća korupcija najviših državnih funkcionera. Poznato Vam je da je na Malti pokrenuta istraga u vezi korupcije na najvišem nivou u projektu gradnje vjetroparka Možura. Ovom aferom, koju pažljivo prati i evropska javnost, potencijalno se dodatno kompromituje država Crna Gora. Tužilaštvo Malte, članice EU, za ubistvo nezavisne istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije optužilo je biznismena uključenog u ovoj projekat Jorgena Feneka, navodeći njenu istragu u ovom slučaju kao razlog ubistva. Nadamo se da ste svjesni koliko je važno da SDT učini svoj dio posla u ovom slučaju, jer postoje snažne indicije da je i budžet naše zemlje značajno oštećen ovim poslom", ističu u pismu upućenom Katniću.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније