Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila: M.L.B. ]

29. 06. 2020. 18:15 >> 18:17
3

ODBOR ZA BEZBJEDNOST

Smiriti tenzije u Budvi, poštovati institucije

Odbor za bezbjednost i odbranu pozvao je sve na suzdržanost i smirivanje tenzija u Budvi i konstatovao da se prilikom nemira, na razne i neprimjerene načine, atakovalo na pripadnike Uprave policije, kazao je predsjednik tog tijela Branko Čavor.

On je nakon sjednice, koja je bila zatvorena za javnost, rekao da su u raspravi učestvovali skoro svi.

“Sjednica odbora je bila uspješna i korisna ukoliko budemo pravilno izvukli pouke iz onoga što su zaključci”, poručio je Čavor.

On je naveo da su na sjednici usvojena četiri zaključka koji se odnose na smirivanje tenzija i poštovanja crnogorskih institucija.

“Odbor je pozvao sve učesnike u dešavanjima u Budvi na razumno ponašanje, suzdržanost, smirivanje tenzija i pružanje punog doprinosa u stvaranju uslova za očuvanje stabilne bezbjednosne situacije u Crnoj Gori”, kazao je Čavor novinarima nakon sjednice.

On je rekao i da je Odbor konstatovao da se prilikom nemira u Budvi, na razne i neprimjerene načine, atakovalo na pripadnike Uprave policije, koji časno i savjesno obavljaju svoje profesionalne dužnosti saglasno zakonima uz visok stepen tolerancije.

“Oštro osuđujemo svaki vid napada na službenike policije, a time i institucije sistema i Crnu Goru”, kazao je Ćavor.

On je dodao da u kontekstu prigovora u vezi sa eventualnim prekoračenjima policijskih ovlašćenja i upotrebom prekomjerne ili nesrazmjerne sile tokom predmetnih dešavanja, Odbor zahtijeva da nadležni, utvrde istinitost iznijetih navoda.

“Odbor prvenstveno zahtijeva da Unutrašnja kontrola policije, kao i druge nadležne institucije preduzmu sve mjere s tim u vezi, uz puno uvažavanje stava Savjeta za građansku kontrolu rada policije usvojenim ovim povodom”, naveo je Čavor.

On je kazao i da Odbor smatra izuzetno važnim da Crna Gora i u ovakvim trenucima treba da pokaže svoju snagu i odlučnost u očuvanju bezbjednosti i vitalnih intresa.

Na pitanje zašto sjednica nije bila otvorena, Čavor je rekao da postoji Zakon o parlamentarnom nadzoru u kojem je utvrđeno i definisano da su sve sjednice Odbora zatvorene za javnost.

“Imajući u vidu da su informacije pod oznakom stepenom tajnosti, nije bilo moguće da bude javna”, pojasnio je Čavor.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević kazao je da nije ispunjen zahtjev te partije u kom su oni tražili da sjednica bude javna.

On je naveo da je veoma razočaran od onog što je, kako je rekao, na sjednici čuo od ministra unutrašnih poslova Mevludina Nuhođića.

"Održali smo sjednicu i nakon dugog rada razočaran sam onim što sam čuo od Nuhodžića. Čuli smo od Nuhodžića da sve aktivnosti u Budvi ocjenjuje kao kampanju protiv države Crne Gore”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, vjerska i politička pitanja ne može rješavati policija.

On je rekao da su na današnjoj sjednici vidjeli da ni Nuhodžić, ni direktor policije Veselin Veljović “nemaju svijest o tome da je policija kršila elementarna ljudska prava”.

“Policija je izazvala nasilje u Budvi i protivzakonito se umiješala u politička pitanja. Očekivali smo da će Nuhodžić da nas obavijesti da je smijenio direktora policije, međutim to se nije desilo.”, kazao je Medojević.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da je sjednica veliko razočarenje.

“Na svako postavljeno pitanje Veljoviću za upotrebu sile njegov je odgovor bio da ga ne interesuje suština problema", kazao je Bulatović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније