Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

26. 06. 2020. 17:40   >>  17:38

PREDSJEDNIK DIK-A

Organi za upravljanje izborima da budu transparentni

Jedno od suštinskih pitanja prije, za vrijeme i nakon izbora je da organi za upravljanje izborima budu transparentni, kazao je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Crne Gore Aleksa Ivanović, koji se sastao se sa opštinskim izbornim komisijama.

Delegacija koju je predvodio Ivanović, uz podršku nacionalnog savjetnika u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Darka Brajovića, održala je niz sastanaka sa predstavnicima opštinskih izbornih komisija.

Kako se je saopšteno iz Misije OEBS-a, cilj sastanaka bio je da ispitaju spremnost za izbore, procedure glasanja, dostupnost biračkih mjesta i nove izazove u upravljanju izborima tokom pandemije.

U susret parlamentarnim izborima predviđenim za 30. avgust, razgovori su održani u Podgorici, Nikšiću, Baru, Tivtu, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici i Mojkovcu od 16. do 25. juna 2020. godine.

"Jedno od suštinskih pitanja prije, za vrijeme i nakon izbora je da organi za upravljanje izborima budu transparentni", naglasio je Ivanovič.

On je pozvao opštinske izborne komisije da redovno objavljuju sve relevantne dokumente na svojim internet stranicama.

"Opštinske komisije pozdravile su smjernice Državne izborne komisije, ali i izrazile nezadovoljstvo tendencijom političkih partija da imenuju biračke odbore samo nekoliko dana prije izbora, onemogućavajući na taj način njihovu obuku o radu izborne administracije", navodi se u saopštenju.

Pravni savjetnik u Državnoj izbornoj komisiji Nikola Mugoša kazao je da su kvalitetne obuke članova biračkih odbora ključ za sprovođenje fer izbora.

"Predložio je da opštinske komisije uspostave komunikaciju sa političkim partijama i pozovu ih da što ranije imenuju članove odbora na biračkim mjestima, kako bi bili u prilici da prođu obuku o načinu upravljanja izborima", piše u saopštenju.

Predsjedavajući Državne izborne komisije objasnio je kako DIK sarađuje sa Udruženjem mladih sa invaliditetom i crnogorskom Unijom slijepih i pozvao opštinske komisije da osiguraju da njihova biračka mjesta budu dostupna osobama sa invaliditetom.

Darko Brajović iz Misije OEBS-a dodao je da opštinske komisije treba da rade na uklanjanju prepreka koje obeshrabruju i sprječavaju osobe sa invaliditetom da samostalno glasaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније