Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

25. 06. 2020. 16:30 >> 18:11
14

DIO OPOZICIJE

"Nenasilno i demokratski braniti Ustav i državu"

Opozicija u Crnoj Gori nastaviće na nenasilan i demokratski način da brani Ustav i državu, poručeno je na zajedničkoj konferenciji lidera više opozicionih partija. Predstavnici Demokrata, Demosa, Društvo za istraživanje politike, Građanski pokret Nova ljevica i borac za ljudska prava Radenko Lacmanović održali su konferenciju za novinare ispred zgrade Specijalnog policijskog tima.

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da se ovih dana u Crnoj Gori gleda suspenzija Ustava i pravnog poretka.

“U Budvi se trenutno brani Crna Gora i mi smo spremni zato. Opozicija će nastaviti na demokratski način da brani Ustav”, poručio je Bečić.

Prema njegovim riječima, policija je krenula u srijedu da "maltretira i baca hemijska sredstava na nevine građane".

“Sve ovo što se dešava ne priliči državi članici NATO-a, zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, civilizaciji i demokratiji 21. vijeka”, ocijenio je Bečić.

On je dodao da dešavanja u Budvi prethodnih sedmica šalju opasnu poruku.

Bečić je rekao da su predstavnici međunarodnih zajednica pratili dešavanja u Budvi u srijedu, navodeći da su mogli da vide jedan od presedana.

“Za mene je jedan od presedana jučerašnjeg dana bila i činjenica da je premijer Duško Marković za govornicom Skupštine javno izdao naredbe da se krene u napad na nedužne građane”, kazao je Bečić.

Bečič je pozvao predstavnike međunarodnih zajednica da saopšte da li su saglasni sa, kako je naveo, političkom i pravnom silom koja je primijenjena prethodnih sedmica.

“Moramo dobiti odgovor na to pitanje, jer ako su saglasni to znači da su suspendovani ustavni zakon i poredak, a ako imamo suspenziju pravnog poretka, onda znači da se moramo vratiti na principe plemenskih zajednica, gdje važi princip sile”, poručio je Bečić.

On je istakao da se odgovor na pomenuto pitanje mora dobiti, jer ključno, kako je rekao, determiniše mnoge procese u Crnoj Gori.

On je, govoreći o privođenju odbornika Demokrata u Skupštini Opštine Budva Dragana Krapovića, rekao da se hapsi čovjek koji je moralno i ekonomski preporodio Budvu.

“Sve što smo da sad radili i što ćemo raditi su nenasilne, inovativne, moderne i demokratske metode borbe, u kojima je Demokratska partija socijalista (DPS) zadobila više političkih šamara”, rekao je Bečić.

On je kazao da predstavnici opozicija nijesu primjenjivali silu, već isključivo predstavnici vlasti.

“Opozicija će nastaviti onako kako je radila, što se pokazalo i ispravno”, poručio je Bečić.

Cilj odbrana jedinstva

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da je cilj današnje konferencije odbrana jedinstva Crne Gore.

“Sve što se dešava nije spontani, nego planirani haos koji se realizuje i danas su, nažalost, dežurne riječi u Crnoj Gori krađa, oduzimanje slobode, represija”, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se bori za svoju državu i slobodu i u toj borbi, kako je rekao, će istrajati.

U opoziciji, kako je naveo, postoji jedinstvo i ona pokazuje ozbiljnost.

“Ukoliko opozicija izađe na predstojeće izbore biće spremna i sposobna da obeća građanima da će u slučaju pobjede njen mandat trajati dvije godine, kako bi u tom periodu pokazala da može da normalizuje stanje u državi i da se nakon toga održe fer izbori”, kazao je Lekić.

Govoreći o dešavanjima u Budvi, Lekić je rekao da je u ovom trenutku ta opština epicentar dešavanja i odbrane crnogorske demokratije.

“Zato su građani ustali da se solidarušu sa Budvanima i sa onima koji se bore za pravdu”, dodao je Lekić.

On je apelavao na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića “da se izloži glasu javnosti i da brani ono sto radi u Crnoj Gori".

“Đukanović je udario na jedinstvo Crne Gore. To mu neće uspjeti. Mi branimo crnogorsku demokratiju i državu”, poručio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније