Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

24. 06. 2020. 18:34   >>  18:30 1

BRAJOVIĆ

"CG pred ulaskom u fazu brže integracije u EU"

Crna Gora je pred novim periodom da kao jedina država kandidat sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima uđe u sljedeću fazu što brže integracije u Evropsku uniju (EU), kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je danas govorio na video zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP), koja okuplja 13 država regiona.

„Tema ovogodišnjeg zasijedanja bila je „Izgledi za regionalnu saradnju u eri nakon pandemije: vrijeme za veću integraciju?“, navodi se u saopštenju Skupštine.

Brajović je rekao da je, u okolnostima pandemije izazvane koronavirusom, svaka država pokazala na kojim vrijednostima i principima počiva, kako tretira svoje građane, ali i kako se ponaša u međunarodnim odnosima.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori nikad nije bilo dileme kojim putem idemo i šta želimo da postignemo, a to su građanska, stabilna, demokratska Crna Gora članica NATO i EU.

On je podsjetio da je ta vizija zapisana i u preambuli crnogorskog Ustava 2007.

Brajović je upoznao učesnike sa činjenicom da se Crna Gora suočava sa još jednim ozbiljnim izazovom.

„A to su neprincipijelni pritisci na našu suverenost u donošenju odluka i sprovođenju zacrtanih evropskih prioriteta, sa ciljem izazivanja podjela i tenzija“, naveo je Brajović.

On je kazao da Crna Gora danas ima snage i kapaciteta da se odupre svim pritiscima i atacima, nastavljajući da ide naprijed zacrtanim putem, vodeći računa prije svega o svojim građanima i nacionalnim interesima.

Brajović je istakao da je pred Crnom Gorom sada novi period da kao jedina država kandidat sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima uđe u sljedeću fazu što brže integracije u EU.

On je pozvao kolege iz EU da, i pored svih izazova, vrata Unije drže otvorenim za zemlje Jugoistočne Evrope, jer to predstavlja zajednički politički, ekonomski i bezbjednosni interes.

Brajović je rekao da prioritet svih parlamenata mora biti više nego ikad odbrana demokratskih vrijednosti i solidarnosti, naglasivši da u Skupštini Crne Gore imaju odgovornog partnera za realizaciju zajedničke evropske budućnosti.

Na zasijedanju Parlamentarne skupštine SEECP-e, učesnici su usaglasili i Deklaraciju u kojoj potvrđuju važnu ulogu te organizacije u jačanju stabilnosti i prosperiteta u Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici su konstatovali da je perspektiva pristupanja EU i dalje snažan motiv za reforme i stabilnost u regionu.

Jednoglasno su prihvaćeni i amandmani delegacije Skupštine Crne Gore u kojima se naglašava značaj promovisanja dobrosusjedskih odnosa i saradnje, uz međusobno poštovanje i uvažavanje država, s ciljem da se region učini demokratičnijim, otpornijim i ekonomski naprednim.

Istaknuto je i očekivanje da dinamika procesa proširenja EU bude izvjesnija, kako bi države koje teže članstvu, nastavile sprovođenje neophodnih reformi.

Parlamentarna dimenzija Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenuta je 1997. godine, a čini je pored Crne Gore još 12 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније