Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dnevne novine; Objavio : O.Z. ]

23. 06. 2020. 07:32 >> 07:31
28

SALC ORGANIZACIJA

Američku javnost truju i lažima o Crnoj Gori

U lobiranje protiv Crne Gore i Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Sjedinjenim Američkim Državama posljednjih mjeseci vrlo aktivno se uključila i Konferencija srpsko-američkog liderstva SALC (Serbian American Leadership Conference), koja očigledno radi na negiranju crnogorske nacije i asimilaciji crnogorske pravoslavne dijaspore u srpsku, pišu Dnevne novine.

Da je ova organizacija, koja je značajna spona između srpske vlade i srpske dijaspore u SAD, preuzela ulogu da američko javno mnjenje usmjerava protiv crnogorske vlasti, stavljajući se direktno u zaštitu srpskih i ruskih interesa, pokazuju njene aktivnosti koje publikuju i preko društvenih mreža. Uostalom, činjenica da se njihova Fejsbuk stranica vodi i uređuje i iz Rusije dovoljno govori.

Preko ove organizacije, sudeći po objavama, vodi se kampanja i za “Milion Srba u SAD”, iako ih je na popisu prije deset godina bilo svega 174.000.

KAMPANJA ZA “MILION SRBA U SAD”

Zašto je potrebno da bude što više Srba? Sagovornici Dnevnih novina kažu da je cilj jasan da se uz pomoć proruskih organizacija utiče, odnosno usmjerava njihova izborna volja na predstojećim američkim izborima.

Sagovornici Dnevnih novina ističu da su srpski mediji već odigrali svoju ulogu orkestrirano predstavljajući dijasporu ogromnom i presudno važnom za Trampovu pobjedu u Ohaju, Mičigenu, Indijani i drugim državama koje će biti među odlučujućim na predstojećim izborima.

“U kampanji za deklarisanje srpskog porijekla na predstojećem popisu u SAD srpska vlast postavlja pitanje ima li nas milion? Priželjkujući milost američke administracije ako želi glasove ‘million Srba’”, kaže sagovornik DN.

CRNA GORA U FOKUSU

U toj borbi za srpske i ruske interese nezaobilazna je Crna Gora, kojoj je posvećen gro objava na stranici SALC-a, sa fokusom na crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, čime srpska organizacija nastoji zadobiti pažnju američkog Kongresa i Senata, predstavljajući se kao legitimni zastupnik interesa srpskog naroda u SAD.

SALC je pozvala i sve pratioce na društvenim mrežama da pišu pisma američkom Kongresu i protestuju protiv crnogorskog zakona učeći ih i kako da im se obrate. Naime, dva dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti Konferencija srpsko-američkog liderstva uputila je peticiju predsjedniku SAD Donaldu Trampu, kojom od njega traži da se založi za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori i uvede sankcije Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću.

U peticiji (koju je prenio i portal In4S, što dovoljno govori) koriste se iste rečenice koje izgovaraju srpski popovi na litijama, srpski i ruski zvaničnici, Srpska i Ruska pravoslavna crkva da se Zakonom “oduzimaju sve crkve i vjerska imovina…” da su se “usprotivile vjerske vođe iz cijelog svijeta”, da policija “premlaćuje vjernike i sveštenstvo”, što je sve notorna laž.

FALSIFIKATI

U obraćanju američkom predsjedniku i američkoj javnosti svjesno su zaobišli istorijska fakta da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna do aneksije od strane Kraljevine Srbije, da je Mitropolija crnogorsko-primorska koja “brani svetinje” osnovana tek 1933. godine, a Nikšićko-budimljanska eparhija tek 2001.

U pismu su zaobišli da kažu da se Zakonom protiv kojeg lobiraju kod najviših američkih instanci nikome ništa ne “otima”, da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi omogućava da u šest instanci pravosudnih organa Crne Gore dokaže da postoji pravni osnov upisa imovine na njihovo vlasništvo.

Postoji i sedma instanca Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, što takođe nije pomenuto, vjerovatno stoga što je upravo pred ovim sudom SPC već izgubila dva spora o imovinskim odnosima.

Ništa od toga nema. Umjesto toga, pozivaju se sagovornici za koje se navodi da su ključni američki igrači, koji se svjesno, na osnovu deziformacija, ili iz drugih razloga, upuštaju u tumačenje odluka jedne nezavisne države, zauzimajući otvoreno stranu.

Među sagovornicima preko kojih organizacija Srpsko-američkog liderstva utiče na srpsku dijasporu, ali i crnogorsku je i bivši američki direktor za odnose s javnošću u Stejt departmentu Adam Ereli kojem su zahvalili na tekstu, inače, punom falsifikata o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Ereli u svom tekstu piše da je u Crnoj Gori “pun frontalni juriš na SPC 800-godišnji ogranak hrišćanskog pravoslavlja.. .”, pozivajući NATO da zaštiti narod, odnosno opominjući Alijansu da ne treba da bude “pokriće za odmetnutog šefa države njegove vlade”.

Za očekivati je kako se budu približavali parlamentarni izbori u Crnoj Gori da SALC servira mišljenja još mnogo drugih “ključnih američkih igrača”, sa ciljem da se među srpskim stanovništvom kako u SAD, tako i u regionu kreira osjećaj da je Crna Gora ostala usamljena na međunarodnoj sceni.

RUSKO MINIRANJE DEMOKRATSKIH PROCESA

A stvarnost je, naravno, potpuno drugačija. Oni koji zapravo jesu relevantni američki eksperti za pitanja Balkana i Rusije davno su prepoznali i upozoravali da Rusija uspješno koristi religiju i lažni žal za panslavizmom kao oružje u diskreditovanju demokratija zapadnog svijeta i širenju uticaja na pravoslavne države. Primjer SALC-a pokazuje da Rusija vješto koristi američku privrženost vjerskim slobodama kako bi u u državama sa pravoslavnom tradicijom minirala svaki pokušaj okretanja zapadnim vrijednostima i razvoju demokratije.

Uloga SALC-a očigledno nije bezazlena. Pregledom materijala koje objavljuje jasno je da pod plaštom zalaganja za dobrobit srpskog naroda ova organizacija širi vjerski i kulturni uticaj preko Ruske i Srpske pravoslavne crkve i nacionalističkih organizacija dijaspore na američkom tlu, na tlu države koja je bastion zapadne demokratije i čije se vrijednosti na ovaj način pokušavaju dovesti u pitanje.

Sagovornik Dnevnih novina od kojeg je tražen komentar objava i djelovanja SALC -a, a koji je želio da ostane anoniman, kaže da je posebno opasno što upravo ta organizacija aktivno distribuira poziv srpske vlade srpskoj dijaspori da se na predstojećem američkom popisu izjasne kao Srbi, uključujući pravoslavnu dijasporu iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

“Međunarodna zajednica i naročito SAD ne smiju ostati nijeme na još jedan pokušaj ultranacionalističkih struja iz Rusije da u tijesnoj vezi sa Kremljom propagiraju svoju agendu na američkom tlu, ovoga puta eksploatisanjem vjerskih sloboda koje su u srži američke demokratije. Pravoslavna dijaspora Crne Gore u SAD se takođe mora mudro oduprijeti pokušajima asimilacije u srpsku dijasporu… Svi oni porijeklom iz Crne Gore koji se budu deklarisali kao Srbi na predstojećem popisu u SAD pristaju na to da srpska vlast u njihovo ime i za njihov račun raspiruje međuetničku mržnju i brani ruske interese pred svim američkim instancama, naročito Senatom i Kongresom. Dok dobronamjerno misle da brane svoju pravoslavnu religiju prebrojavaće ih i svrstavati u svoje redove oni kojima je najmanje do vjerskih sloboda i kojima je religija samo još jedno moćno oružje u hibridnom ratovanju protiv tekovina civilizovanog svijeta”, upozorava sagovornik DN.

Poručuje da je na međunarodnoj zajednici, posebno SAD i eU, ali i crnogorskoj dijaspori i intelektualnoj eliti da učini da Crna Gora i 2020. kao i 2016. godine u borbi protiv srpskog i ruskog miješanja u demokratske izborne procese ne bude usamljena, da se “dešavanja u Crnoj Gori ne razumiju kao unutrašnopolitička previranja, već kao ono što jesu: ponovna odbrana zapadnih civilizacijskih vrijednosti od nasrtaja revizionističkih sila”.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније