Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

17. 06. 2020. 15:24   >>  15:23

PREGOVORAČKA GRUPA ISTAKLA

Vlada spremna za intenzivniji proces pregovora

Vlada Crne Gore je, prihvatanjem nove metodologije pristupanja Evropskoj uniji, pokazala spremnost za intenziviranjem procesa, ocijenjeno je na sastanku Pregovaračke grupe.

U Kancelariji za evropske integracije danas je održana 23. sjednica Pregovaračke grupe, kojom je predsjedavao glavni pregovarač Aleksandar Drljević, saopštio je Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore.

"Članovi Pregovaračke grupe razgovarali su o novoj metodologiji, Nezvaničnom radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24, kao i o podršci Crnoj Gori iz EU fondova u vrijeme epidemije korona virusa", piše u saopštenju.

Zaključeno je da su prihvatanju nove metodologije prethodile konsultacije i detaljna analiza prednosti novog pristupa.

"Nova metodologija, u tehničkom smislu, ne donosi ništa novo kad su u pitanju pregovori Crne Gore sa EU, ali ona naglašava političku volju s obje strane za nastavak reformi i predstavlja iskorak u procesu. Vlada je prihvatanjem nove metodologije pokazala volju i spremnost da još intenzivnije i posvećenije sprovodi svoje obaveze i svi treba da budu svjesni svoje uloge, jer uspješnost sveukupnog procesa zavisi od ispunjavanja pojedinačnih obaveza", rekao je Drljević.

Članovi Pregovaračke grupe su ocijenili da je dodatnu vrijednost procesu dao i Non paper, imajući u vidu da je dokument pokazao da napretka ima u ključnim oblastima od kojih zavisi napredak u pregovorima.

"Vjerujemo da će napredak u oblasti vladavine prava, koji je notiran u Non paperu, biti podsticaj državama članicama da daju zeleno svijetlo za skoro otvaranje poglavlja 8, kako bismo zakoračili u zahtjevniju fazu procesa", dodao je glavni pregovarač.

On se osvrnuo i na podršku Crnoj Gori iz EU fondova tokom epidemijske krize, ocjenjujući da je EU još jednom pokazala posvećenost ovom regionu, kao i da je naš kredibilan partner.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније