Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

13. 06. 2020. 07:58 >> 07:57

DAMJANOVIĆ OČEKUJE

I moj predlog da bude uvršten u dnevni red

Očekujem da moj prijedlog izmjena izbornog zakona bude ravnopravno tretiran kao onaj koji je predložila DPS i da nakon više od dvije godine bude uvršten u dnevni red, a raspravljati možemo objedinjeno o oba prijedloga, kazao je za Pobjedu Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik.

Damjanović je još 23. marta 2018. godine podnio Skupštini prijedlog izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim se, između ostalog, uvode otvorene liste i individualne kandidature.

Damjanović je prijedlog podnosio parlamentu nekoliko puta, ali ga predsjednik Skupštine Ivan Brajović nikada nije uvrstio u dnevni red, niti je parlamenatrana većina glasala za to.

"DPS je prije petnaestak dana podnijela ponovo u proceduru prijedlog Zakona o izboru odbornika i psolanika. Očekujem da moj prijedlog ima ravnopravan tretman i da nema diskriminacije u odnosu na ustavno pravo poslanika da predlažu zakone", kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi oba predložena zakona imala ravnopravan tretman, to bi značilo da će poslanici, kako je kazao, konačno, nakon više od dvije godine, raspravljati o njegovom prijedlogu izmjena izbornog zakona.

"Možemo čak i objedinjeno raspravljati o ta dva prijedloga", dodao je Damjanović.

Damjanovićev prijedlog potpisali su poslanici Demokrata, Demokratskog fronta i Ure, što je od njih tražio nezavisni odbornik u Budvi Stevan Džaković.

DF je obavijestio Brajovića da podržava Damjanovićev prijedlog i podsjetio da je do sada na sedam sjednica parlamenta glasao za proširenje dnevnog reda, kako bi bio uvršten i taj prijedlog i kako bi se o njemu raspravljalo.

Nijedan od predloženih izbornih zakona ne može biti usvojen ako ne dobije dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Jovanka Laličić iz DPS-a kazala je da je opozicija imala više puta priliku da učestvuje i doprinese pripremi izbornog zakona, ali su u kontinuitetu odbijali da rade u Odboru za izbornu reformu i mijenjaju krovni izborni zakon, iako se često pozivaju da je on razlog pobjeda DPS-a na izborima.

"Riječ o unaprijed pripremljenom alibiju za izborni poraz jer je opozicija svjesna svoje inferiornosti u odnosu na DPS kako u programskom, tako i u kadrovskom smislu", kazala je Laličić, poručujući da bi trebalo podržati prijedlog izbornog zakona koji je Skupštini procesuirala vladajuća koalicija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније