Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ AntenaM, Objavila: J.B.Č. ]

12. 06. 2020. 20:30 >> 20:51
15

VUKSANOVIĆ

Litije su i politički skup, nezadovoljni građani se okrenuli crkvi

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva poštovala sve u vezi sa očuvanjem zdravlja građana Crne Gore tokom epidemije koronavirusa, te da se sada mogu nastaviti litije tj, kako kaže, protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ipak, navodi da masovnost litija nije samo zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"U pitanju je položaj i status srpskog naroda koji je u ovom trenutku nepodnošljiv", kazao je on u emisiji "Živa istina", dodajući da postoji "neprijateljski odnos države Crne Gore prema pripadnicima srpske nacionalnosti".

"Nije paranoja, iz dana u dan, iz događaja u događaj, dešava se da se to potvrđuje. Postoje hiljade primjera u svim segmentima", kaže on.

Upitan da li, budući da iako je kraj epidemije opasnost još nije prošla, SPC ako litije krenu u nedjelju treba da poštuje mjeru NKT-a od 200 ljudi na istom mjestu, Vuksanović insistira da SPC poštuje zahtjeve medicinske struke.

"Očekujem da na rastojanju na litiji budu prisutni oni koji budu htjeli da dođu", kaže Vuksanović.

Na pitanje autora emisije da ipak pojasni "rastojanje" kaže: "Metar...može biti dvjesta, pa još dvjesta, pa još dvije hiljade..."

Dvjesta pa između njih metar pa još 200? (pitanje autora)

"Tako je...zašto da ne..."

"Na litijama učestvuje vjerni narod koji poštuje SPC. Crkva pripada vjernicima, Zakon želi da otme svetinje SPC. Oteli ste nam sve sad bi htjeli i dušu da nam otmete, mi na taj dio ne pristajemo", rekao je on, dodavši da "se već otimaju i ruše hramovi".

"Apelujem da se pokaže malo više strpljenja u rješavanju ovog problema koji je zaista veliki. Ne daj Bože da se desi nešto što niko normalan od nas ne bi želio", kazao je Vuksanović.

"Procenat Srba u Crnoj Gori nije onaj 28,7 odsto. Procenat Srba je negdje između pripadnosti srpskom jeziku i SPC, možda i više od 50 odsto, ali zbog stravičnog pritiska vlasti Srbi ne mogu u ovim neregularnim uslovima da postignu ono što bi mogli u svakom drugom slučaju", kaže on.

Odnos aktuelne vlasti, zajedno sa manjinskim narodima, prema Srbima u Crnoj Gori je nepodnošljiv, tvrdi Vuksanović.

"Mi kroz institucije države ne možemo da obezbijedimo ono što bi nas stavilo u ravnopravan položaj sa Bošnjacima, Hrvatima, Albancima... Državni projekat Crne Gore je asimilacija srpskog naroda u nacionalne Crnogorce", tvrdi on.

Vladi ne ide u prilog nastavak litija, kaže Vuksanović.

"Dolaze izbori, veliko je nezadovoljstvo naroda ne samo građana srpske nacionalnosti nego svih drugih građana vjernika SPC. Da, litije su i politički skup, jer Zakon nije samo problem litija već i ponižavanje i diskriminacija srpskog naroda. S obzirom na to da nema velike podrške od aktuelne opozicije i velikog povjerenja građana srpske nacionalnosti i onih koji podržavaju SPC, ne postoji velika podrška političkim partijama i oni su se okrenuli crkvi. Bjež' u crkvu Kraljeviću Marko", kaže on.

Dodaje da je crkva na korektan način artikulisala litije ne dozvolivši da bilo koji lider, iako je pokušao, kontroliše protest SPC protiv Zakona.

Na pitanje da li su mitropolit SPC Amfilohije, Joanikije i Gojko Perović zapravo preuzeli političko liderstvo srpskog naroda u Crnoj Gori, Vuksanović odgovara odrično.

"Ne, niti im pada na pamet. Nemaju političkih ambicija", kaže on.

Upitan zar poruka "nemojte glasati za vlast" nije politička, Vuksanović odgovara da tu "nema zle namjere".

"Živu istinu" možete večeras pratiti od 20.05 na RTCG 1 i RTCG Sat.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније