Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

12. 06. 2020. 10:36   >>  19:52 60

MARKOVIĆ

"Ponudili obustavu Zakona, Amfilohije pozvao na litije"

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je jutros da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju ponudili obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.

„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i prije nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori," naveo je Marković.

Marković je istakao da je taj sastanak potvrda njihovog poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda  trajne opredijeljenosti da vode dijalog i traže zajednička i najbolja rješenja.

"Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje smo predsjednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno – Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sljedeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda“, saopštio je predsjednik Vlade.

Premijer je kazao da su ovo činjenice i istina koje građani i vjernici ovih dana nijesu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika.

„Nažalost, sa druge strane je kao odgovor uslijedio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rješenje, Srpska pravoslavna crkva nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih“, kazao je premijer.

Marković je poručio da je Crna Gora demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dogod ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbijediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

„Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumijeva primjenu epidemioloških mjera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primjene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet. Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rješenja u najboljem interesu pravoslavnih vjernika," naveo je Marković.

Premijer je istakao da su spremni na traženje rješenja, ali ne i na ucjene.

"Naša namjera je da ostavimo ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze. Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rješenja, ali ne za ucjene i pritiske. A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike“, zaključio je  Marković u obraćanju javnosti.

Пратите нас на

Коментари60

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније