Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

10. 06. 2020. 07:24 >> 08:34
1

POPOVIĆ PORUČIO

Ne može zbog izbornih neuspjeha da se ruši čitav sistem

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da u Crnoj Gori, koja ima solidno aktuelno izborno zakonodavstvo, ima uslova za fer i demokratske izbore i da ne mogu pojedine stranke i koalicije, zbog svojih stalnih izbornih neuspjeha "da podrivaju i ruše čitav sistem i institucije“.

"Crna Gora je pokušala različite forme, u koje smo mi liberali od početka sumnjali znajući karakter crnogorske političke scene, i ipak nije bilo zadovoljnih. Prisjetimo se da je tadašnja opozicija dobila i prelaznu vladu na prethodnim parlamentarnim izborima, rukovodili su ključnim ministarstvima, biračkim spiskom, uvedena je elektronska identifikacija birača, obećali su da će priznati rezultate da bi riješili parlamentarnu krizu, i nakon što su izgubili izbore, opet nijesu priznali rezultate", kazao je Popović.

Kako gledate na najavu dijela opozicije da će bojkotovati parlamentarne izbore?

POPOVIĆ: Bojkot se toliko puta pokazao besmislenim, pa i u ove četiri godine povremenog ili stalnog bojkota Skupštine u kojima građani nijesu dobili ništa od svojih poslanika iz opozicije koje su birali da mijenjaju stvari u Skupštini a ne da sjede doma. Vjerujem da građani to dobro vide, znaju i razumiju.

Većina parlamentarne opozicije nema druge jasne strategije, niti nudi bilo kakvu platformu ili kvalitetan politički, ekonomski i drugi program pa je najlakše govoriti o bojkotu. Svjetska parlamentarna demokratija ne poznaje takve institute, ili se bavite politikom i takmičite ili se ne bavite i napuštate utakmicu. Već sada je jasno da neće biti nikakvog bojkota parlamentarnih izbora koji će se održati u narednih nekoliko mjeseci, više se pominju kao mogućnost kod izborne strategije dijela opozicionih subjekata. Nema sumnje da će vladajuća koalicija čiji dio će Liberalna partija i dalje biti, i na narednim izborima uspjeti da ostvari odličan rezultat i još snažniju podršku za politiku koju smo počeli u ovom mandatu kako bismo do kraja izveli sve reforme, naročito u oblasti izbornog zakonodavstva, ljudskih prava i sloboda, pitanja vjerskih zajednica ali i korupcije i organizovanog krimanala, te finalizovali procese koji će nas nakon ulaska u NATO, uvesti u članstvo EU. Uloga LP, s obzirom na naš status u međunarodnoj liberalnoj porodici, biće u tom procesu veoma važna.

Kako komentarišete nedolazak opozicije na sastanak kod predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, kako bi se počeo dijalog o izbornim uslovima?

POPOVIĆ: Mnogo puta sam kazao: svako ko iskreno želi da mijenja uslove političke utakmice u državi i direktno utiče na život građana, mijenjajući zakone, taj je u Skupštini Crne Gore, a ovo je bila vjerovatno posljednja šansa za izmjenu izbornog zakonodavstva. Ali, za to mora da postoji i odgovornost pred javnošću. Opozicija cijeli mandat od četiri godine nije htjela ili umjela ili smjela, da preuzme odgovornost, pa je tako i sa ovim posljednjim pozivom na dijalog. Njih očigledno ne zanimaju izborne reforme, ili su zadovoljni postojećim izbornim ambijentom. U takvim uslovima, vladajuća većina u Skupštini ipak je uspjela da napravi neke pomake i reforme nizom mogućih zakonodavnih intervencija.

Mandat Božene Jelušić nelegitiman moralno i pravno

Kako komentarišete dešavanja u budvanskom parlamentu, ali i odborničko djelovanje Božene Jelušić iz Ure, s obzirom na to da je ona i dalje odbornik iako je prošlo 16 mjeseci i trebalo je da mandat preda SDP-u, pa LP-u, shodno Sporazumu tih partija?

POPOVIĆ: Ono što se dešava u Budvi slika je onoga što bi se dešavalo u državnom parlamentu da opozicija ima bilo kakve šanse i uticaja da sprovodi takvu svoju politiku. Nad onakvim scenama primitivizma i nasilja iz Budve mora se zgražavati svaki razuman čovjek koji želi dobro, mir i dijalog u Crnoj Gori. Slično se ranije desilo u Kotoru kada je bivša vlast, ista kao sada u Budvi, zaključavala skupštinsku salu, mijenjala brave i nasiljem i zastrašivanjem pokušala da zadrži vlast, za koju nema većinu. Ovdje je veoma važan i mandat odbornice Ura Božene Jelušić, koji je, smatramo, nelegitiman i moralno i politički i pravno.

Budvanska koalicija URA-SDP-LP, koja je osvojila jedan mandat na posljednjim izborima, shodno Sporazumu od 23. septembra 2016. godine, usaglasila je princip učešća od 40%-40%-20% što znači da LP pripada mandat posljednjih deset mjeseci, od kraja 2019. godine. Takva je i podjela sredstava koja se dobijaju za osvojeni mandat, što se u Budvi poštuje, ali nije došlo do diobe mandata iz nerazumljivih razloga, kako su to uradile Demokrate i DF povodom izvršne vlasti, odnosno funkcije predsjednika Opštine. Krivica leži na budvanskom SDP i LP. Morali smo iscrpjeti sve pravne procedure da se predizborni Sporazum poštuje. Danas tim mandatom gospođa Jelušić prodružava krizu u Budvi i ne dozvoljava da se okonča, sa svim ogromnim problemima koji postoje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније