Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

09. 06. 2020. 14:16 >> 07:46
90

STOLTENBERG ĐUKANOVIĆU

"Neće uspjeti da potkopaju naše partnerstvo"

Kao što NATO može računati na Crnu Goru, tako Crna Gora može računati na NATO, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon sastanaka sa predsjednikom Crne Gore Milo Đukanovićem, koji boravi danas u Briselu, u radnoj posjeti Alijansi.

"NATO članstvo je dobro za vašu bezbjednost i prosperitet. Investicije iz zemalja članica NATO-a su se duplirale, tokom pandemije koronavirusa članice su pomagale opremom i finansijski", istakao je Stoltenberg na zajedničkoj pres konferenciji.

On je rekao da bezbjednosni izazovi koji su bili prisutni prije Kovid-19 krize nijesu nestali i poručio da će se NATO truditi da zdravstvena kriza ne preraste u bezbjednosnu.

"Tokom pandemije državni i nedržavni akteri su koristili informacionu  propagandu da potkopaju naše odnose. U Alijansi radimo na tome da identifikujemo i razotkrijemo te informacije. U NATO-u radimo zajedno na identifikovanju i borbi protiv dezinformacija. Oni koji žele da nas dijele neće uspjeti", naglasio je generalni sekretar NATO-a.

On je istakao da Crna Gora nastavlja da bude visokocijenjena saveznica koja doprinosi bezbijednosti Sjevernoatlantskog saveza uključujući i vaše prisustvo u KFOR misiji na Kosovu, našu multilateralnu snagu u Letoniji i misiji u Avganistanu.

"NATO može da računa na Crnu Goru, a isto tako Crna Gora može da računa na NATO. Naše avio snage obezbijeđuju da je vaše nebo bezbjedno. Takođe, pomažemo Crnoj Gori u uništavanju viška municije", kazao je Stoltenberg.

"Dakle, predsjedniče Đukanoviću, NATO i Crna Gora su mnogo postigli u posljednje tri godine i radujem se što ćemo nastaviti da sarađujemo sa vama", zaključio je generalni sekretar NATO-a.

CG napredovala kroz saradnju sa NATO-om

Đukanović je saopštio da je zadovoljan saradnjom u protekle tri godine.

"Naše poštovanje prema onome što je tekovina evroatlanskog partnerstva posle Drugog svjetskog rata se samo učvrstilo i pojačalo tokom prethodne tri godine članstva. To nas uvjerava da je to formula stabilnije i kvalitetnije budućnosti regiona u kojem živimo", kazao je Đukanović.

On je istakao da je Crna Gora prethodne tri godine veoma intezivno učila i vrijedno napredovala.

"Vjerujem da smo se učešćima u zajedničkim aktivnostima dokazali kao pouzdan partner. To se pokazalo kroz učešće u raznim misijama - u Avganistanu, Kosovu, Letoniji, kao i u pripremama za misiju u Iraku", naveo je Đukanović.

On je takođe istakao da je naša zemlja podnijela Nacionalni plan do 2024. kojim kako je kazao, pokazuje čvrstu riješenost da Crna Gora ispuni obaveze koje treba da ponese svaka zemlja članica u pogledu ravnopravnog nošenja tereta za finansiranje i obezbjeđivanje  efikasnosti i učinkovitosti NATO saveza.

Crnogorski predsjednik je Stoltenbergu zahvalio na pomoći tokom pandemije Kovid-19.

"Iza nas je najteža, prva faza, faza borbe za ljudske živote. Crna Gora  je pokazala visok stepen efikasnosti i organizovanosti institucija i kompetentosti ključnih državnih podsistema. Proglasili smo kraj epidemije u Crnoj Gori i našu zemlju kao korona fri destinanciju, i sada smo usresređeni na izazove sledeće faze -  saniranje posledica kovid 19", naveo je Đukanović.

Izbore dočekati u punoj ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti

Ključni izazovi, kako je rekao predsjednik, sada su u oblasti ekonomije.

"Zadatak je oporavak ključnih ekonomskih resursa, kako bi održali povoljan politički ambijent za događaje koji slijede, a to su izbori. Jako je važno da budu održani u adekvatnim uslovima pune ekonomske i socijalne stabilnosti", napomenuo je Đukanović.

Takođe, crnogorski predsjednik je poručio da je potrebno oduprijeti se neprincipijelnim pritiscima koji žele da osujete evropsku perspektivu regiona Balkana.

Prema njegovim riječima, uzrok svih naših problema je dugo izbivanje zemlja Zapadnog Balkana izvan vrijednosti tekovina evroatlanste zajednice.

"Drago nam je da više nijesmo najmlađa članica, da se širi krug evroatlanstke bezbjednost prostora Zapadnog Balkana. Vjerujem da je jedini dobar izbor dalji put ka evropskim i evroaltlanstkim integracijama", naveo je Đukanović.

Naglasio je da je Crna Gora svojim iskustvom veoma dobar pozitivan primjer, koji je spreman da i dalje radi na promociji evroatlanskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Radujem se našoj daljoj saradnji, siguran da ćemo i u narednom periodu savladati sve izazove koji se tiču bezbjednosti našeg regiona, evropske bezbjednosti i bezbjednosti u svijetu", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари90

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније