Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

01. 06. 2020. 18:18   >>  18:24 2

RADOVIĆ

"Proceduru sam sproveo po zakonu"

Predsjednik SO Budva, Krsto Radović oglasio se saopštenjem povodom mišljenja Ministarstva javne uprave da predsjednik Skupštine nije omogućio glasanje o predlogu za smjenu predsjednika Opštine Marka Carevića, u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, što je, kako su naveli iz MJU, suprotno Zakonu i Statutu Opštine. Radović je istakao da obezbijedio sprovođenje skupštinske procedure prema Poslovniku i po zakonu.

On navodi da je saglasno članu 40 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi i članu 76 stav 1 Statuta opštine Budva predsjednik Skupštine,  sjednicu skupštine, po podnesenom Predlogu za razrješenje sazvao u roku od 15 dana od dana podnošenja Predloga, i datum njenog održavanja odredio u roku kraćem od 15 dana od dana sazivanja.

Kaže da je na samoj sjednici, obezbijedio sprovođenje skupštinske procedure predviđene članom 77 Statuta opštine Budva i odgovarajućim odredbama Poslovnika Skupštine opštine Budva.

Dodaje da je utvrđeno postojanje kvoruma, usvojen predloženi dnevni red, otvorena rasprava, omogućeno predstavniku predlagača da obrazloži predlog, omogućeno predsjedniku opštine da se izjasni o predlogu i navedenim razlozima za njegovo razrješenje, pribavljeni su izvještaji radnih tijela skupštine, nakon čega je, kako kaže Radović, i opočela rasprava od strane odbornika.

"Kako rasprava po podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika opštine dana 30.05.2020. godine do 24 časa nije bila završena, saglasno članu 77 stav 4 Statuta opštine Budva nije se moglo pristupiti glasanju po podnesenom Predlogu," naveo je on u saopštenju.

Radović kaže da navodi Ministarstva da je predsjednik Skupštine opštine bio dužan da sazove sjednicu u što kraćem roku od zakonom propisanog roka, da procijeni koliko će trajati diskusija odbornika i koliko će biti zainteresovanih diskutanata, ne proizilaze niti iz jedne odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, niti iz propisa Opštine Budva. 

"Ni malo slučajno, Ministarstvo javne uprave javnosti nije saopštilo, šta se dešava, koje su posljedice ako se rasprava o podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika opštine ne završi do isteka tridesetog dana od dana podnošenja Predloga, iz kojeg razloga se ne može pristupiti glasanju po podnesenom Predlogu za razrješenje. Izbjegli su da saopšte javnosti da prekoračenje roka od trideset dana od dana podnošenja Predloga ne prati bilo kakva sankcija predviđena Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine Budva", navodi on u reagovanju.

Odluka po podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika opštine, donesena nakon prekoračenja navedenog roka, samo zbog prekoračenja roka, ne može se smatrati nezakonitom, saopštio je Radović.

Zbog istog, u pitanju je Zakonom i Statutom utvrđeni rok, čije prekoračenje ne utiče na zakonitost donesene odluke, kaže on.

Radović dodaje da Predlog za razrješenje predsjednika opštine o kojem nije odlučeno u roku od 30 dana, i dalje je na pravnoj snazi, i rasprava se sprovodi i odluka donosi u daljoj proceduri propisanoj Poslovnikom o radu Skupštine opštine Budva.

"Međutim, odbornici podnosioci Predloga za razrješenje predsjednika opštine su u 24 časa dana 30.05.2020. godine, napustili sjednicu Skupštine, nakon čega je utvrđeno da ne postoji kvorum za dalji rad i odlučivanje, zbog čega je došlo do prekida sjednice i saglasno članu 62 Poslovnika o radu Skupštine opštine Budva određen nastavak sjednice za dan 29. jun 2020. godine," navodi se u saopštenju.

Takođe, Ministarstvo javne uprave, kaže Radović, nije saopštilo javnosti ni da je u mjesecu junu 2019. godine, na predlog grupe poslanika DPS-a predvođenih poslanikom Željkom Aprcovićem, Skupština Crne Gore donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi kojim su, između ostalog dopunjene odredbe člana 40 stav 6 tog zakona i propisano da sjednica skupštine opštine mora biti završena najkasnije u roku od 3 mjeseca od dana sazivanja.

"Inače ne tako davno, 23.03.2020. godine Ministarstvo javne uprave, obavijestilo je Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada da odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da o Predlogu za razrješenje predsjednika opštine Skupština odlučuje u roku od 30 dana od dana podnošenja Predloga, nijesu obavezivale Skupštinu Glavnog grada da u dnevni red sjednice uvrsti u skladu sa Zakonom i Statutom Glavnog grada podneseni Predlog za razrješenje gradonačelnika Glavnog grada," naveo je Radović u saopštenju dostavljenom medijima.

"Dakle, iz svega navedenog konstatujemo da mišljenje članice GO DPS, a nekadašnjeg službenika u Sekretarijatu za privredu i finansije Opštine Budva u vrijeme najveće pohare i pljačke ove opštine, te bliske saradnice u kabinetu predsjednika Opštine Budva iz redova  DPS Budva, nas zanima koliko lanjski snijeg. Sigurni smo da je, gospođu Pribilović, zaboljelo to što smo nokautirali DPS u Budvi i to baš onda kada je ona obavljala funkciju potpredsjednice Opštine Budva. Sadašnja ministarka, a nekadašnja saradnica realizatora mafijaško-kriminalnog plana u Opštini Budva je očigledno postala čuvar testamenta Svetozara Marovića u kom je zapisano: „hoću da opet budem prvi, jer ako sam drugi onda sam daleko od Budve, a još dalje od miliona. Dragi prijatelji ostalo je još milionskih poslova koji nas čekaju. Na vama je da me vratite iz Beograda, a na meni da vas nagradim kao u dobra stara vremena“, piše u saopšenju Demokata.

On dodaje da se to koliko je Pribilović privržena dobru građana Budve, najbolje vidi u tome što, kako kaže, kao žiteljka tog grada je, u svojstvu člana Vlade Crne Gore, prema riječima Radovića, glasala da se iz kapitalnog budžeta Crne Gore za razvoj Budve opredijeli 0 (nula) eura.

"I na kraju, sigurnu budite da u Budvi nećete gledati scene kao u Nikšiću kada ste državni praznik slavili flašama, pesnicama i opštim vandalizmom. Mi smo civilizovani ljudi koji su vas pobijedili olovkom i političko-pravnim umijećem, odnosno vama nepoznatim metodama. Vi ste navikli na nasilje, na otimanje i na uzurpiranje, ali, u Budvi o tome možete samo da sanjate. Mi praznike i pobjede nad DPS-om, slavimo dostojanstveno i civilizovano", zaključio je Radović u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније