Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 06. 2020. 14:21   >>  19:59 2

U VEZI CAREVIĆA

MJU: Radović prekršio zakon

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović bio je u obavezi da sazove sjednicu lokalnog parlamenta u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje predsjednika opštine Marka Carevića, a Skupština je morala da donese Odluku o predlogu za razrješenje u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, saopštilo je Ministarstvo javne uprave.

 

To je saopšteno iz kabineta ministarke Suzane Pribilović, nakon pitanja RTCG-a da li su prekršeni Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine Budva, zbog toga što nije bilo omogućeno odbornicima da se u predviđenom roku izjasne o inicijativi za smjenu predsjednika Opštine Marka Carevića, te da li je nastavak sjednice, koji je zakazan za 29. jun u skladu sa Statutom i Zakonom.

"U skladu sa čl. 40 i 62 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i članom 76 Statuta Opštine Budva, predsjednik Skupštine opštine Budva je bio dužan da sazove sjednicu Skupštine u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje predsjednika opštine, a Skupština je morala da donese Odluku o predlogu za razrješenje u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga. Iz navedenog, nesporno proizilazi da je predsjednik Skupštine bio dužan da sazove sjednicu Skupštine, da se sjednica održi, omogući rasprava, izvrši glasanje i da Skupština donese Odluku povodom podnesenog predloga za razrješenje, a sve u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje, što se nije dogodilo", istakli su iz MJU.

Iz ovog resora navode da u toku same sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine, u šta je šira javnost mogla imati uvid, predsjednik Skupštine nije omogućio glasanje o predlogu u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, što je suprotno Zakonu i Statutu Opštine.

"Predsjednik Skupštine je, imajući u vidu da je rok za odlučivanje o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine 30 dana od dana podnošenja predloga, bio dužan da sazove sjednicu u što kraćem roku, a s obzirom na to da rukovodi njenim radom, stvori uslove za njeno nesmetano održavanje i omogući odbornicima da se izjasne o predlogu za razrješenje predsjednika opštine i o predlogu glasaju u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja. Takođe, predsjednik Skupštine je, u situaciji kada dinamika i način rada sjednice kojom rukovodi prijeti da ugrozi zakonske i statutarne rokove, a posebno imajući u vidu datum za koji je sazvao sjednicu Skupštine, imao obavezu da u skladu sa članom 76 Poslovnika o radu Skupštine, predloži skupštini da se rasprava odvija u jednom krugu i da se odredi i drugačije trajanje izlaganja odbornika, kao i da govori samo određeni broj predstavnika Kluba odbornika, a sve u cilju poštovanja rokova koje diktiraju Zakon i Statut", navodi se u saopštenju MJU.

Prilog: Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније