Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 06. 2020. 13:57   >>  19:23 22

BRAJOVIĆ TVRDI

Nedolazak opozicije dokaz neodgovornosti

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao je da njegova ideja bila da se na današnjem sastanku predstavnika vladajuće partije i opozicije dogovori novi krug razgovora i poboljšanja izbornog ambijenta.

Podsjećamo, u parlamentu je održan sastanak šefa parlamenta sa predsjednicima vladajuće koalicije, dok se lideri opozicionih partija nijesu odazvali njegovom pozivu.

"Nedolazak predstavnika opozicije na sastanak dovoljno govori o odgovornosti jednih i neodgovornosti drugih", rekao je Brajović, poručujući da je njihova ruka pružena.

To što opozicija nije došla je, kako je rekao, nedostatak odgovornosti. Opozicija je, kaže, svjesna da nema tog izbornog zakonodavstva koje im može garantovati pobjedu.

Potrebno je, kaže, razgovarati bez ikakvog uslovljavanja sa druge strane.

Sastanku su prisustvovali lideri Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke Milo Đukanović, Andrija Popović, Adrijan Vuksanović, Rafet Husović.

Na poziv Brajovića odazvali su se i lideri albanskih partija Nazif Cungu, Nik Đeljošaj, a ispred demokratske unije Albanaca sastanku prisustvuje Hatidža Đoni.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.

Brajović je sastanak zakazao očekujući, da će se otvorenim dijalogom doći do konstruktivnih rješenja u cilju poboljšanja izbornog ambijenta u susret parlamentarnim izborima na jesen.

Iz kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića saopšteno je da je sazivanjem sastanka u susret predstojećim parlamentarnim izborima, namjera bila da otvorenim dijalogom svi učesnici političkog života daju doprinos većoj transparentnosti sveukupnog izbornog procesa i uvijek poželjnom poboljšanju izbornog ambijenta, uvažavajući međunarodne standarde i najbolju demokratsku praksu.

"Na sastanku je bilo riječi o potrebnim aktivnostima u susret parlamentarnim izborima, kako bi razmatranjem predloga i njihovim eventualnim usvajanjem, bilo zadržano i dodatno ojačano povjerenje građana u izborni proces", navodi se u saopštenju.

Brajović je, kako su kazali, tom prilikom podsjetio da je početkom maja uputio poziv za posmatračke misije Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, ODIHR-u, kao i Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Na sastanku je, kako se dodaje u saopštenju, bilo riječi o tome da su upravo najmjerodavnije međunarodne posmatračke misije ocijenile pozitivnim izborni proces u demokratskom ambijentu, a da su nakon posljednjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora usvojene sve preporuke osim one za koje je bila potrebna podrška opozicije.

"Prisutni su u ime partija kojima rukovode pokazali otvorenost za dijalog isključivo u okviru institucija sistema, što očekuju od svih učesnika političkog života. Zaključeno je takođe da uslovljavanje bilo kakvim zakonskim aktima ili drugim dokumentima, ne predstavlja dobru osnovu za konstruktivne razgovore o unapređenju izbornog ambijenta, za koje se deklarativno zalažu upravo partije koje navodno nijesu zadovoljne izbornim uslovima", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da se, prateći epidemiološku situaciju i preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova, kao i potrebu fokusiranja na ekonomiju države, razmotre optimalni termini za održavanje redovnih parlamentarnih i dijela lokalnih izbora u zakonskom roku, uz otvoreni poziv da u tim razgovorima o uslovima i terminu održavanja izbora učestvuju svi odgovorni politički subjekti.

Prilog: Tanja Debeljević, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније