Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

28. 05. 2020. 22:17 >> 22:15
1

DPS

"Nastavićemo dijalog o Zakonu o izboru poslanika"

DPS je odlučio da skupa sa koalicionim partnerima, pokrene nastavak dijaloga povodom izbornog zakona, odnosno Predloga Zakona o izboru poslanika i odbornika, koji se ponovno nalazi u proceduri, saopštio je Danijel Živković, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Podsjetio je da je Skupština od 2017. do kraja 2019. godine dva puta mijenjala izborne zakone skladno preporukama međunarodnih partnera.

“Dijalog vlasti i opozicije po pitanju izbornog zakonodavstva u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva okončan je krajem decembra prethodne godine. Kao rezultat rada Odbora, u kojem su aktivno učestvovali i predstavnici nevladinog sektora i akademske zajednice, na sjednici Skupštine Crne Gore održanoj 27. decembra 2019. godine, usvojena su četiri zakona koja se tiču izbornog ambijenta. Prema preporukama međunarodnih organizacija, usaglašavajući, u mjeri mogućeg, stavove predstavnika opozicije, nevladinog sektora i akademske zajednice, usvojenim zakonima je dodatno unaprijeđen izborni ambijent. Ipak, prijedlog Zakona o izboru poslanika i odbornika, zahvaljujući političkoj neozbiljnosti crnogorske opozicije, ostao je neusvojen zbog izostanka potrebne dvije trećine podrške u Skupštini”, navodi se u saopštenju.

Živković ističe da u DPS-u smatraju da je neophodan kontinuirani dijalog i finalni dogovor svih društvenih i političkih aktera u državi.

“Riječ je o istom zakonskom rješenju koje je Radna grupa Odbora za izbornu reformu predložila Skupštini Crne Gore. Bojkotaši institucija, koji su redovni samo kada trebaju da prime nezarađenu platu, znali bi ove činjenice kada bi dolazili na posao za koji ih građani plaćaju. Ipak, bez obzira na nezrelost dijela naše političke konkurencije, mi ostajemo privrženi ideji institucionalnog dijaloga, radi unapređenja, već kvalitetnog i za izbore spremnog zakonodavnog okvira”, zaključio je Živković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније