Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

28. 05. 2020. 20:04 >> 20:05
3

EK

Epidemiološka situacija kriterijum za otvaranje granica

Evropska komisija je preporučila zemljama da primjene brojne kriterijume za postepeno ukidanje mjera koje su donešene zbog koronavirusa. Epidemiološka situacija je svakako jedna od njih - kazala je za Pobjedu portparolka Evropkske komisije Ana Pisonero, upitana da prokomentariše tenzije između Crne Gore i Srbije, izazvane odlukom naše zemlje da ne otvori granice za države koje imaju više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika, među kojima je Srbija.

-Od izbijanja pandemije koronavirusa, Crna Gora je uvela stroge mjere izolacije, kako bi spriječila širenje virusa i zabilježila je samo 324 slučajava kovid -19 i devet smrtnih slučajeva, dok od 4. maja nije prijavila nove. Crnogorski premijer rekao je da će u ponedeljak 1. juna biti otvorene granice za građane zemalja koje imaju najviše 25 pacijenata sa COVID-om na 100.000 stanovnika, a Komisija je sa svoje strane preporučila zemljama da koristi brojne kriterijume za postepeno ukidanje mjera. Epidemiološka situacija je svakako jedna od njih - kazala je Pisonero u izjavi za Pobjedu.

Ona je podsjetila na riječi crnogorskog premijera Duška Markovića, da su zemlje koje trenutno ispunjavaju te uslove: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija i Grčka.

Upitana da li trenutni odnosi između Crne Gore i Srbije mogu da naruše evropske perspektive ovih zemalja, Pisonero ističe da EU pridaje veliki značaj dobrosusjedskim odnosima i uspostavljanju klime pogodne za dijalog.

-Regionalna saradnja je suštinski element evropske perspektive Zapadnog Balkana i sastavni dio Procesa stabilizacije i pridruživanja, koji je sadržan u Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, koji su potpisani između EU i svakog od partnera Zapadnog Balkana. EU vrlo pažljivo prati dešavanja u regionu Zapadnog Balkana i naša naredna detaljna sveobuhvatna procjena biće sadržana u godišnjim izvkeštajima o zemljama, koji će biti objavljeni kao dio paketa proširenja - zaključila je Pisonero.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније