Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 05. 2020. 11:24   >>  11:22 3

TRAŽILI POMOĆ TOKOM IZBORA

URA kontaktirala Bilčika, Varheljija, Piculu, Lajčaka

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, prethodnih dana kontaktirao je veliki broj evropskih zvaničnika i, kako je saopšteno iz te partije, upoznao ih sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori i zatražio medijaciju i pomoć Evropske unije (EU) tokom predstojećih izbora izbjegao scenario Albanije i Srbije, u kojima gotovo sva opozicija bojkotuje parlamentarne izbore.

Abazović je, kako navode iz GP URA, kontaktirao predsjednika Evropskog parlamenta (EP) Dejvida Sasolija, komesara za proširenje EU Olivera Varheljija, izvjestioce Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimira Bičkika i Tonina Piculu, specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i druge zvaničnike EU zadužene za evropske integracije Crne Gore.

Predsjednik GP URA je, kako se dodaje u saopštenju, u ponedeljak imao i video konferenciju sa predsjednikom Evropskih zelenih (EZ) Tomasom Vajsom, koja je održana par sati prije sastanka evropskih zvaničnika, koji su razmatrali situaciju na Zapadnom Balkanu.

Juče je ostvarena komunikacija i sa kabinetom predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, koji je takođe izrazio spremnost za dijalog povodom predloženih tema.

U Građanskom pokretu URA ukazuju da su predstavnici EU zainteresovani za prevazilaženje političke krize u Crnoj Gori, ali da je "ovo posljednja šansa da se, kroz medijaciju i pomoć EU pokrenu hitne reforme, neophodne za održavanje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori".

"Jer održavanje izbora u ovakvim uslovima, koji su čak mnogo gori nego 2016. godine, nema apsolutno nikakvog smisla i ne znače rješavanje, već produbljivanje političke krize. Državu su od tada zadesile nove afere, a mi nismo dobili ni politički, ni sudski epilog nijedne od njih. Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), Ustavni sud i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) su u v.d. stanju, dok smo imali više nego sporni izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK). Sve to, a i brojne druge javne afere, ukazuju da se u Crnoj Gori ne mogu održati fer i slobodni izbori bez stvaranja potrebnog ambijenta, a da je ovo posljednja šansa da i Crna Gora ne ponovi scenario Albanije i Srbije, u kojima gotovo sva opozicija bojkotuje parlamentarne izbore", ukazali su u Građanskom pokretu URA.

U pokretu URA ističu da će nastaviti komunikaciju sa navedenim evropskim zvaničnicima, jer vjeruju „da nikome, sem Demokratskoj partiji socijalista (DPS), nije cilj da Crna Gora nastavi putem stagnacije i autokratije.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније