Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 05. 2020. 14:25   >>  14:34

ABAZOVIĆ-KEMP

Polarizacija društva sve veća, političku krizu rješavati dijalogom

Polarizacija društva je sve veća ali političku krizu treba rješavati dijalogom, saglasni su lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović i ambasadorka Velike Britanije, Alison Kemp.

„Svi smo zabrinuti zbog dodatnih podjela i procesa fašizacije društva koje je sve više aktuelno. Radi se o svjesnom pokušaju vlasti da vraćanjem Crne Gore u 90-te prikrije sva nepočinstva oličena u endemskoj korupciji i brojnim zloupotrebama državnog budžeta. Mnogi od ovih događaja su izrežirani i vjerovatno će biti dio predstojeće izborne kampanje. Svi relevantni izvještaji koje smo dobili u posljednje vrijeme govore da kao društvo nazadujemo, poput izvještaja Feeedom Haouse-a koji nas je svrstao u hibridne režime čime smo izgubili demokratski status“, istakao je predsjednik URE.

Abazović je naglasio da podjele koriste samo DPS-u i, kako je kazao, određenim retrogradnim snagama unutar opozicije koje su bile na izdisaju.

„Ništa od izborne reforme nije urađeno već je dodatno poljuljano povjerenje u sve institucije. Mnoge od najvažnijih su u VD stanju, a već godinama nemamo nijedan riješen slučaj organizovanog kriminala i korupcije. VDT, Ustavni sud, DIK, ASK kao ključne insitutucije za izborni proces potpuno nespremno dočekuju predstojeće izbore. Nema dogovora ni oko datuma izbora što državu dodatno gura u sve dublju političku krizu“, rekao je Abazović.

Predsjednik URE i ambasadorka Kemp su se saglasili da treba pokušati dijalogom doći do rješenja i insistirati da se proces odblokira.

„URA je cijelo vrijeme pokušala da bude konstruktivan činilac i da predlaže konkretna rješenja. Tako će biti i ovog puta na sastanku sa premijerom Crne Gore. Ambasadorka Kemp je pozdravila najavljeni razgovor URE i Vlade ističući potrebu da politički subjekti moraju pokazati dodatni stepen odgovornosti u ovom trenutku“, kazao je Abazović.

Na sastanku je pomenuta i afera zapljene kokaina na državnim brodovima Budva i Jadran.

„Ovakvi primjeri dodatno urušavaju ugled Crne Gore i nikako nam ne služe na čast. Obavijestio sam ambasadorku da smo tragom dešavanja na pomenutim državnim brodovima došli do novih dokaza koje se tiču procedura za pružanje usluga koje će URA uskoro javno objaviti“, saopštio je predsjednik URE.

Abazović je zahvalio Kemp na podršci Velike Britanije Crnoj Gori, poželio brzo rješavanje zdravstvene situacije u njihovoj zemlji pri čemu su se saglasili da u teškim trenucima prijatelji treba da budu zajedno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније