Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nataša Mitrović, TVCG ]

26. 05. 2020. 19:41   >>  19:42 10

LEKIĆ

"Izjave iz Srbije stav su Aleksandra Vučića"

Srpski zvaničnici i mediji i danas oštro o jučerašnjoj informaciji da Srbija trenutno ne zadovoljava epidemiološke uslove da se otvore granice izmedju Crne Gore i te zemlje. Novinar Slaviša Lekić, smatra da su takve izjave vid predizborne kampanje koja se vodi u toj zemlji. Podsjeća da je sličnih napada bilo i ranije te da su izjave visokih zvaničnika te države u stvari stav srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, a situaciju doživljava kao paranoju koja nema veze sa realnošću.

"Najmanje 25 oboljelih po 100 000 stanovnika. I otprilike prve zemlje sa kojima ćemo po ovom kriterijumu otvoriti granice se Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka Poljska Češka Mađarska Albanija Grčka i moguće neke druge zemlje iz regiona do trenutka dok se naredba donese i stupi na snagu", saopštio je juče premijer.

Nije dugo srpskim zvaničnicima trebalo da se oglase nakon izjave Predsjednika Vlade Duška Makrovića.

Tumače je kao "STOP" za građane Srbije. Ministar spoljnih poslova te zemlje Ivica Dačić smatra da Srbija namjerno nije na listi država čiji građani mogu slobodno da uđu u Crnu Goru.

Premijerka Ana Brnabić odmah se oglasila i izjavila da neće biti recipročnih mjera.

Ovakvi istupi ne iznenađuju kolumnistu Slavišu Lekića. Smatra da su izjave u stvari stav Predsjednika Srbije Aleksandara Vučića.

"Izjava premijera Markovića u Srbiji se participra onako kako je shvata Aleksandar Vučić, a ne kako je izrečena i šta joj je bila namena. I sve što kažu premijerka i ucijenjeni minstar spoljnih poslova poruka je Vučića, jer svi oni koji se u Srbiji oglašavaju njegovi su borci. Sad vidimo da to nije samo slučaj s našim političarima iz Srbije evo se oglasio i Bosanac Milorad Dodik što je znak da je Srbija pred izborima", naveo je Lekić.

Najavu crnogorske Vlade i tamošnji mediji predstavili su kao napad na Srbiju, a Crnu Goru optužili da je fašistička i rasistička.

"Zanimljivo je da taj fašizam pominju mediji ili antimediji kojima je fašizam jako blizak - tu prednjače, srpski Telegraf, Alo, i Informer koji je jedno vreme nažalost izlazio i u Crnoj Gori. I ako se iole udubite u ono što pišu jasno je da su to nebuloze. Ako već Crnogorsci brane Srbima da dođu u CG i neće im dozvoliti da pređu ganicu kako onda, pobogu, spremaju pokolj u Budvi, HN, ili Tivtu. Znači paranoja koja nema smisla sa realnošću", KAŽE lEKIĆ.

Kampanja protiv ljetovanja i zimovanja u Crnoj Gori ponavlja se iz godine u godinu, podsjeća Lekić.

"Crnogorski premijer je juče popodne imao nastup, a već danas u medijima imate istraživanje koje kaže da će samo 4% građana Srbije boraviti ove godine na ljetovanju u Crnoj Gori što je van pameti", kaže Lekić.

Crna Gora prva korona fri destinacija u Evropi. Zato napade na nju, zaključuje Lekić, iskuljučivo treba shvatiti kao paljenje mase uoči izbora u Srbiji.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније