Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.Mi.

25. 05. 2020. 20:37   >>  20:36

BOŠNJAČKA STRANKA

"Pred lice pravde dovesti učesnike u deportaciji Bošnjaka"

Nadležni organi Crne Gore ponovo treba da aktuelizuju proces povodom nezakonitog hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti i njihovog deportovanja u ratom zahvaćenu BiH, kako bi se pred lice pravde doveli svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u ovom zločinu, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Ovih dana je tačno dvadeset osam godine od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu, zahvaćenu ratom.

Više desetina izbjeglih Bošnjaka – muslimana nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni.

“Ovaj ratni zločin još uvijek nije kažnjen u skladu sa međunarodnim pravom. Tražimo od nadležnih organa da se ovaj proces ponovo aktuelizuje, kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji načun učestvovali doveli pred lice pravde'', navode u saopštenju.

Riječ je, kako kažu, o teškom i nezamislivom zločinu, suprotnom svim međunarodnim konvencijama, i kao takav treba da dobije potpuni sudski epilog.

Apelujuju na poslenike javne riječi da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bošnjačkim civilima, te da se kroz sudski epilog utvrdi krivična odgovornost počinitelja i nalogodavaca.

''Očekujemo da će nakon izbora novog Vrhovnog državnog tužioca doći do ponovne tužilačke istrage u ovom slučaju. Takođe, podržavamo ideju da se u Herceg Novom izgradi spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније