Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

25. 05. 2020. 14:21   >>  14:20 6

DEMOS

Podsticanje mržnje šteti Crnoj Gori

Crnoj Gori, pored nepostojanja uslova za fer izbore, šteti i povampirenje nacionalističkih politika i podsticanje mržnje, kazao je poslanik Demosa Neđeljko Rudović.

On je, na konferenciji za novinare povodom rezolucije koju su poslanici Demosa podnijeli Skupštini, rekao da je ta partija posvećena snaženju države na konceptu građanskog društva koje baštini vrijednosti evropskih demokratija.

Kako je naveo, to, između ostalog, podrazumijeva kulturu dijaloga i traženje rješenja, umjesto stalne proizvodnje haosa, tenzija i primitivizma.

„Oni koji se lažno zaklinju u Crnu Goru i neiskreno ljube njenu zastavu i oni koji podstiču ekstremizam, nacionalizam i šovinizam baziran na velikodržavnim projektima su opasnost po budućnost našeg društva i zemlje“, ocijenio je Rudović.

Iz Demosa su najavili da će aktivno zastupati sve elemenata Rezolucije o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize, kao uslovu za održavanje demokratskih izbora, koja je u interesu Crne Gore i njenih građana.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić podsjetio je na djelove dokumenata relevantnih međunarodnih adresa, u kojima se kritički opservira stanje u zemlji, napominjući da se upravo na tim ocjenama dobrim dijelom temelji argumentacija rezolucije.

„Polazeći od nesporne činjenice dubokog poremećaja u crnogorskom društvu, sve to u izbornoj godini, smatramo našom dužnošću da pred crnogorskom javnošću i međunarodnim adresama pokrenemo vjerovatno i poslednji pokušaj da se zemlja iz iracionalnog vrati u normalno stanje, ili u relativno normalno stanje“, naveo je Lekić.

Očekujući od svih političkih činilaca odgovornost za, kako je kazao, suzbijanje haotičnog stanja u zemlji, Lekić se posebno osvrnuo na poziciju Evropske unije (EU).

On je naglasio da očekuje aktivnu i adekvatnu participaciju EU u zaustavljanju negativnog kretanja u Crnoj Gori težnjom funkcionisanja zemlje prema evropskim standardima.

Predlogom rezolucije, koja se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da Skupština Crne Gore treba da pozove parlamentarne partije na hitan dogovor o uslovima i datumu održavanja parlamentarnih izbora.

Tom rezolucijom predviđeno je i da Skupština pozove relevantne društvene činioce i EU da doprinesu uspostavljanju demokratskog sistema i stvaranju ambijenta za iskazivanje slobodne volje na izborima.

U Predlogu rezolucije navodi se da bi Skupština trebalo da pozove tužioce i sudije u Crnoj Gori da postupaju isključivo po zakonu i profesionalnoj savjesti i da odbiju uticaje iz političkih i drugih centara moći.

Dodaje se da Skupština, shodno domaćim i međunarodnim zahtevima, treba da pozove Javni servis da izvještava u skladu sa Kodeksom novinara i principima profesionalizma, što treba obezbijediti i neophodnim kadrovskim promjenama u Javnom servisu.

Skupština, kako se navodi, treba da osudi sva javna antidemokratska podsticanja na vještačke podjele i mržnju u Crnoj Gori.

“Skupština Crne Gore poziva sve političke partije i društvene činioce da djeluju u pravcu tolerancije, smirivanja tenzija, kohezije crnogorskog društva i postizanja dogovora o modelu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize”, piše u Predlogu rezolucije.

Cilj rezolucije je zajednički doprinos prevazilaženju aktuelnog, kako se navodi, veoma teškog stanja u zemlji, na koje upozoravaju i relevantne međunarodne adrese.

“Namjera je zaustaviti iracionalna, sve riskantnija scenarija u kojima se namjerno podstiču podjele, posebno u oblasti crkvenih i nacionalnih pitanja s ciljem stavljanja u drugi plan životne i suštinske probleme u crnogorskom društvu”, stoji u Predlogu rezolucije.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније