Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan; Objavila: M.M. ]

25. 05. 2020. 07:00   >>  06:57

CAMAJ

Zalažem se za najširu koaliciju albanskih stranaka

Albanske partije se još nisu usaglasile oko zajedničkog nastupa na predstojećim parlamentarnim izborima, ali se na tome radi, kazao je Nikola Camaj, predsjednik Demokratskog saveza Albanaca (DSA). On je u izjavi za Dan kazao da se lično zalaže za najširu koaliciju albanskih stranaka i da čvrsto vjeruje da bi to bio najpolji potez.

“Još se nijesmo usaglasili o zajedničkom nastupu, ali se radi na tome. Zasigurno nije lako postići taj istorijski dogovor po modelu Tuzi! Posebno kada čujemo pojedine pretendente kako očekuju da se oni šire i jačaju uz podršku drugih stranaka. To nije mudro, a nije ni formula za dogovor. Jedino nas zajednički ciljevi mogu zbližiti, a nikako bilo kakva imena. Zato očekujem da ći svi politički predstavnici Albanaca prepoznati taj zajednički interes, koji je prepoznao Albanski forum, a to je da je važno da se posao odradi, a ne ko će ga odraditi”, kazao je Camaj.

On je podsjetio da je ove godine on na čelu Albanskog foruma, koji je i inicirao pregovore o zajedničkom nastupu na izborima na jesen.

Kako smatra, ovogodišnji izbori, nakon svih dešavanja u Crnoj Gori uzrokovanih pojavom epidemije virusa korona, biće pravi izazov za sve učesnike izbornog procesa.

“Ovi izbori predstavljaju izazov za nas. Ali ne samo izazov, već i priliku da dokažemo da smo politički zrelo društvo i da se rukovodimo interesima zajednice, a ne pojedinaca, interesima Albanaca, a ne političkih partija”, naveo je Camaj.

On sumnja da će doći do izmjena izbornog zakonodavstva.

“Ako bi do izmjena i došlo, jedino zagarantovani mandati i smanjenje praga predstavljaju naš interes, a otvorene liste bi bile korak dalje u demokratiji, i za mene prihvatljive. Ne vjerujem u bilo kakve izmjene u ovom kratkom roku”, rekao je Camaj.

Lider Demokratskog saveza Albanaca ističe da su otvorene liste za njega više nego prihvatljive, ali je svjestan da ta opcija za mnoge nije prihvatljiva.

“Otvorene liste su više opcija za razmišljanje u budućnosti nego što bi to sada bilo moguće. Mislim da velike stranke nijesu spremne za to jer sumnjaju u autoritet lica na listi. Otvorene liste znače mogućnost za građane da direktno biraju svoje predstavnike a i da se zna unutar stranke koliko ko teži, a to nije dobro za one koji se kriju iza partije i iza zastave”, istakao je Camaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније