Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

20. 05. 2020. 18:28 >> 18:25
2

NIMANBEGU

Otkloniti posljedice oduzimanja imovine u Valdanosu

Koalicija Albanci odlučno ima politički sporazum da se rješavanje pitanja oduzete imovine u maslinadi Valdanos treba vratiti bivšim vlasnicima, zato vjerujem a i znam da ova Vlada ima kapaciteta da riješi problem oduzete imovine u maslinadi Valdanos, i ispravi nepravdu koju je prije 42 godina učinila tadašnja SFRJ, poručio je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu na konferenciji za medije.

“Rješenjem od 17. januara 1978.godine SO Ulcinj-Odjeljenja za imovinsko-pravne poslove, katastar i geodetske poslove oduzeta je imovina bivših vlasnika, fizičkih i pravnih lica, kao i vjerskih zajednica-maslinada i druge nepokretnosti koje se nalaze u uvali Valdanos, gdje je pod stavom II. rješenja navedeno da se oduzete označene nepokretnosti predaju u posjed Državi SFRJ-Saveznom sekretarijatu za Narodnu odbranu danom donošenja rješenja, a kao svrha izuzimanja navedena je izgradnja vojnog objekta stalnog karaktera”, objasnio je Nimanbegu.

Kako je istakao, postupak oduzimanja prava svojine od strane bivših vlasnika-maslinade u uvali Valdanos nije sproveden u skladu sa tadašnjim propisima kojima se regulisao postupka izuzimanja-eksproprijacije nepokretnosti od strane privatnih vlasnika.

“U rješenju u izuzimanju nepokretnosti navedeno je da je svrha svrha izuzimanja izgradnja vojnog objekta stalnog karaktera, ali svakom izuzimanju zemljišta iz posjeda ranijih vlasnika mora da prethodi odluka nadležnog organa o privođenju tog zemljišta namjeni određenoj urbanističkim planom ili drugim planskim dokumentom”, naveo je on.

Prema riječima Nimanbegua, u vrijeme donošenja rješenja o izuzimanja, 17. januara 1978., koji je naveden i kao datum predaje izuzetog zemljišta u posjed korisniku eksproprijacije, nije postojala odluka nadležnog organa o privođenju tog zemljišta namjeni, zbog čega, kako dodaje, rješenje o izuzimanju ima manjkavosti koje opravdavanju otklanjanje pravnih posljedica koje je proizvelo.

“Povraćaj imovine u uvali Valdanos je zahtjev koji bivši vlasnici traže godinama unazad, i to sa punim pravom, jer se oduzeta imovina nije privela namjeni i kao takva se treba vratiti bivšim vlasnicima. Njihov zahtjev kod Uprave za nepokretnost gdje se čeka konačno rješenje za povraćaj, ima sve predispozicije da to rješenje bude u koristi bivših vlasnika”, naveo je on.

Jedan od zahtjeva koalicije Albanci Odlučno (FORCA, DUA i AA) je i rješavanje i ove tačke, tj. povraćaj oduzete imovine u maslinadi Valdanosu, koja se, kako ističe potpredsjednik parlamenta, danas nalazi u veoma zapuštenom stanju, stoga se imovina i maslinada moraju u što kraćem roku vratiti bivšim vlasnicima.

“Za rješavanje ovog pitanja pripremili smo Predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos, koji smo uputili u skupštinsku proceduru Skupštine Crne Gore, a koji je radio naš ugledni ulcinjski advokat Gzim Haxhibeti, a usaglašen sa „Udruženja bivših vlasnika za povraćaj imovine u maslinadi Valdanos”, dodaje on.

Kako je istakao, razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi otklanjanja posljedica postupka oduzimanja prava svojine od strane bivših vlasnika-maslinade u uvali Valdanos koji nije sproveden u skladu sa tadašnjim propisima kojima se regulisao postupak izuzimanja-eksproprijacije nepokretnosti od strane privatnih vlasnik, a čije otklanjanje se ne može obezbijediti u okviru postojeće zakonske regulative Crne Gore.

“A Ustavni osnov za donošenje zakona sadržan je u članu 16 tačka 5 Ustava Crne Gore. U kome je propisano da se zakonom u skladu sa Ustavom, uređuju pitanja koja su od interesa za Crnu Goru”, dodaje Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније