Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rts/b92 [ Objavila: M.L.B. ]

20. 05. 2020. 10:11   >>  10:15 56

RAZGOVOR SA IRINEJOM

Vučić: Neko bi da stvori novu crkvu u CG

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa patrijarhom Irinejem o stanju SPC u Crnoj Gori.

"Što se situacije u Crnoj Gori tiče, mi razumijemo stav SPC. Mi moramo da budemo obazriviji, jer ne želimo da radimo ono što su oni nama radili", rekao je on dodajući da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja te države, kao što je Crna Gora narušila teritorijalni integritet Srbije kada je priznala nezavisnost tzv. Kosovo.

Vučić smatra da je nerazumno da političari osnivaju nove crkve i kao zanimljivu istakao činjenicu da se politika miješa u crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari.

"Oni se tu ne zaustavljaju, nego pokušavaju da uzmu i imovinu", rekao je on i dodao da se ovde radi o nečemu "teškom za srpski narod, da neko pokušava da stvori novu crkvu u Crnoj Gori".

"Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod tamo", zaključio je Vučić u odgovoru na sumnje patrijarha o "protjerivanju srpskog naroda" i dodao da "novih Oluja neće biti".

Irinej: Plan je da tamo nema SPC niti pravoslavnog naroda

Irinej je, kako prenosi RTS, rekao da "to nije bilo za vrijeme Otomanske imperije i za vrijeme komunizma, koji su imali više respekta prema crkvi".

"Pitam sebe i sve druge da li Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje-više on stvorio u Crnoj Gori, plan je da tamo nema SPC niti pravoslavnog naroda", kazao je Irinej.

Dodaje da se "stvara nova nacija - crnogorska koja treba da istisne sve što se zove srpsko".

"Poštujemo Crnu Goru kao državu. Nažalost nije prihvaćeno postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori, sa bolom u duši pozivam Đukanovića da razmisli šta radi", poručio je Irinej.

Пратите нас на

Коментари56

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније