Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

19. 05. 2020. 15:28   >>  15:31

DARMANOVIĆ

EU najjača kada djeluje ujedinjeno

EU pokazala da je, bez obzira na sve izazove, najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost, utkana u srž evropskog projekta koji, za Crnu Goru, nema alternativu, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je učestvovao na konferenciji šefova diplomatija Zapadnog Balkana i susjednih država članica EU.

Konferenciju su organizovali ministri vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendijas i Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Na sastanku, na kojem su govorili i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji i generalna sekretarka Evropske službe za spoljne poslove Helga Marija Šmit, ocijenjeno je da su u upravljanju socio-ekonomskim posljedicama pandemije virusa Kovid-19, ključni saradnja i solidarnost Zapadnog Balkana i EU.

Šefovi diplomatija su se posebno osvrnuli na značaj prekograničnih putovanja i transport roba, kao i međusobnu pomoć razvoju ekonomije.

Darmanović je kazao da je EU pokazala da je, bez obzira na sve izazove, najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost, utkana u srž evropskog projekta koji, za nas, nema alternativu.

"EU je dokazala da ni u najtežim vremenima nije zaboravila Region. Činjenica da je opredijelila 3,3 milijarde za Zapadni Balkan u cilju ublažavanja negativnih efekata krize, kao i brojni drugi mehanizmi pomoći koji se stavljaju na raspolaganje našim zemljama, nemaju samo značaj sa humanitarnog aspekta, već su jasan znak važnosti koji je Unija dala našem regionu," rekao je šef crnogorske diplomatije.

Darmanović je naglasio da sada moramo stvoriti uslove za normalizaciju života građana, poštujući istovremeno epidemiološke preporuke kako bi se virus držao pod kontrolom. Na toj liniji, dodao je da je Crna Gora na dobrom putu da postane prva država bez korona virusa.

"Ako budemo dovoljno mudri, Crna Gora će biti država koja je posljednja registrovala slučaj korone i prva zemlja bez korone u Evropi," kazao je ministar.

Ukazujući na značaj turizma za Crnu Goru, ministar Darmanović je kazao da preporuke EK imaju značajnu ulogu u daljim koracima za uspješno ukidanje ograničenja putovanja i ponovno otvaranje turističke privrede. Na toj liniji, ocijenio je da je spremnost EK da uključi Region u sprovođenje Zajedničke mape puta za ukidanje restriktivnih mjera zbog COVID-19, još jedna prilika koja će dugoročno imati pozitivan uticaj na naše živote, zemlje i ekonomije.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je postepeno otvaranje granica preduslov za ekonomski oporavak, pri čemu je ukazao da ovaj proces treba da se odvija sinhronizovano i u skladu sa nacionalnim mjerama.

Saradnja, solidarnost i povjerenje su principi kojima treba da se vodimo kako bismo ublažili posljedice ove krize i izbjegli “drugi talas” virusa.

Potrebno je ojačati saradnju i koordinaciju u oblastima zdravstva i saobraćaja, uz mjere kontrole i upravljanje graničnim prelazima – zaključio je ministar Darmanović, ocjenjujući da će ovakav pristup biti za dobrobit svih država.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније