Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 05. 2020. 13:57   >>  13:58 6

LP

Crkveni i politički lideri da razmisle o svojim riječima

Liberalna partija poziva crkvene i političke lidere ekstremnih frakcija i grupacija, da dobro razmisle o svojim riječima, njihovim posljedicama i kako utiču na ljudske živote i mir.

"Nacionalističko i šovinističko ponašanje u javnosti, nasilje, agresija i mržnja posljednjih dana postali su prečesta pojava u crnogorskom društvu", kazali su iz LP.

Smatraju se dužnim da ukažu na te opasne pojave i snažno dignu glas protiv njih.

"Koliko su opasne tenzije koje su nastale neodgovornim ponašanjem klera SPC u Crnoj Gori i njihovi nacionalističkih političkih ispostava i partija, pokazuje i esklacija nasilja koja se pojavila nakon talasa ekstremističkih poruka od strane gore navedenih i stalnih prijijetnji građanskom miru i svim narodima u Crnoj Gori", saopšteno je iz LP.

Podsjećaju da, nakon što je u Tivtu napadnut radio Dux kao medij Hrvata, tradicionalne zajednice manjinskog naroda u Crnoj Gori, ovih dana smo svjedočili još nizu napada na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

"U Bijelom Polju, Baru, Nikšiću i Pljevljima došlo je do fizičkih i verbalnih nasrtaja na pojedince koji su drugačije nacionalnosti ili religije od strane, očigledno, pristalica ekstremističkih i zapaljivih poruka crkve i dijela opozicionih ekstremističkih partija", kazali su.

Podsjećaju da je incident u Pljevljima u kojem je napadnut građanin islamske vjeroispovijesti, osudio i lokalni imam i upozorio na ćutanje nadležnih.

To, kako navode iz LP, i oni čine osuđujući mržnju prema crnogorskom, hrvatskom, albanskom narodu i prema muslimanima u Crnoj Gori i bilo kojoj drugog zajednici.

"Šovinistički gnusni pirovi ne mogu se i ne smiju tolerisati. Ako je nekom u interesu i ako je nekom želja da vaskrsava duhove mržnje, bratoubilaštva i ekstremnog nacionalizma po Crnoj Gori kao građanskoj, modernoj i multikonfesionalnoj državi, taj mora da zna da mu mjesta u crnogorskom društvu nema i neće biti", ističi iz LP.

Pozivaju nadlžene da snažno i ažurno sprovode zakon, nepristrasno i u duhu vladavine prava u kojem su svi ljudi jednaki i poručuju da mjesta za agresiju i mržnju nema.

"Istovremeno, crkveni i politički lideri ekstremnih frakcija i grupacija, neka dobro razmisle o svojim riječima, njihovim posljedicama i kako utiču na ljudske živote i mir što bi morala da im bude osnovna misija, te neka razmisle o svojoj časti i ugledu u očima civilizovanog svijeta, tolerantne većine ali i budućih generacija koje dolaze", navodi se u saopštenju Liberalne partije.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније