Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 05. 2020. 17:52 >> 17:58
22

PEROVIĆ

Inicirali nastavak pregovora sa Vladom, litije uskoro

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) prošle sedmice podnijela je Vladi Crne Gore inicijativu za nastavak pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije i jedan od pregovarača Mitropolije crnogorsko primorske Gojko Perović.

"Onda su nastale ove neprijatnosti i incidenti, hapšenje vladike Joanikija i sveštenstva. Mislim da je sada upravo u danima pred nama vrijeme da Vlada odgovori na našu inicijativu", kazao je Perović za Radio Beograd.

Oni se, dodaje Perović, već duže vrijeme sastaju i drže sjednice pod pojačanim nadzorom.

"Nikakvog znači razloga nema da se pod istim okolnostima pregovori ekspertskih timova ne nastave. Mi strpljivo i smireno čekamo njihov odgovor da se pregovori nastave, da počnu normalni razgovori, koji će Crnoj Gori donijeti normalne zakone i normalne odnose”, kazao je on.

Rektor Cetinjske bogoslovije, trodnevno zadržavanje u pritvoru vladike Joanikija i sveštenstva u Nikšiću ocijeno je kao šteške i potresne događaje.

Ocijenio je da je "teško u Crnoj Gori razumjeti šta je zdravstvena mjera, a šta zloupotreba, šta je sukob države i Crkve, a šta borba za kvalitetan, civilizacijski zakon, koji treba da ima svaka uređena država".

Komentarišući optužnicu koja je podignuta protiv sveštenstva MPC, Perović je odgovorio "da je Crkva čista".

"Ma samo neka podižu optužnice, mi vjerujemo da smo pred svakim sudom čisti i bez grijeha. Što se tiče pozitivnih propisa, mi smo potpuno mirni. Pravna opasnost u tom smislu je ništavna, nema osnova za pravnu osudu", kazao je Perović.

Najavio je i da će se litije nastaviti sa prvom mogućnošću javnog okupljanja, a to bi, kako je kazao trebalo da bude uskoro.

"Sad se i poslednji zaraženi koronom ne sjeća kad se zarazio. Znači, naš problem nije korona (kruna), nego nepravda, kruna te nepravde je antiustavni pokušaj da se stvori državna crkva, a to je namjera ovog Zakona o slobodi vjeroispovesti. I to više ne treba uvijati u oblande”, rekao je Perović za Radio Beograd.

Naveo je i da u Crnoj Gori nema međuetničkih sukoba te da ne očekuje dalje zaoštravanje.

"Oni su između braće i kumova, to su nesuglasice unutar jednog naroda i to je Božija istina. Crkva će naći način da da blagoslov svakome – i povrijeđenom policajcu i povrijeđenom građaninu", rekao je Perović dodajući da ne očekuje dalje zaoštravanje.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније