Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 10. 2013. 18:49 >> 20:34

FRANCUSKA - CG

Crna Gora doprinosi stabilnosti regiona

Crna Gora je prepoznata kao proaktivan faktor u regionalnim inicijativama, koji doprinosi stabilnosti i napretku regiona, ocijenjeno je u razgovoru francuskih zvaničnika sa ministrom pravde Duškom Markovićem, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu.

Savjetnik predsjednika Francuske za evropske poslove, Filip Legliz Kosta, kazao je da Francuska pozdravlja reforme koje Crna Gora sprovodi na planu vladavine prava, i podržava njen napredak na putu integracija u Evropsku uniju (EU), koja je, prije svega, zajednica vrijednosti.

 

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Kosta je na sastanku sa Markovićem u Jelisejskoj palati, kazao da se Francuska, u kontekstu svoje spoljne politike, sve više okreće zapadnom Balkanu i snažno podržava njegovu integraciju u EU.

On je naglasio da je interes Francuske bezbjedna i prosperitetna Evropa i u njoj region zapadnog Balkana.

„U tom kontekstu, Crna Gora je, prema njegovim riječima, prepoznata kao proaktivan faktor u regionalnim inicijativama, koji doprinosi stabilnosti i napretku regiona“, kaže se u saopštenju.

Marković je, kako se navodi, istakao je da je Francuska strateški partner Crne Gore u ostvarenju njenih nacionalnih interesa i spoljnopolitičkih ciljeva – članstva u EU i NATO.

Zajednički je konstatovano da će dvije države nastaviti da razvijaju projektnu saradnju u daljem procesu pregovora o članstvu Crne Gore u EU, naročito u oblasti pravosuđa i temeljnih prava, odnosno pravde, slobode i bezbjednosti.

Marković je ranije danas razgovarao sa predsjednikom Komisije za evropske poslove u Senatu, Simonom Soturom.

„Njegova posjeta Parizu nastavljena je radnim ručkom u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske, u prisustvu predstavnika direkcija za Kontinentalnu Evropu i za EU, a završena je potpisivanjem Zajedničke izjave o saradnji dva ministarstva pravde“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Izjavom je, kako se navodi, predviđena razmjena informacija o zakonodavstvu koje je na snazi, stručnom usavršavanju sudija, tužilaca i ostalih službenika u pravosuđu, razmjena iskustava u pogledu rješenja usvojenih u oblasti administracije pravosuđa, a posebno onih koja se odnose na korišćenje raznih formi informatičkih sistema u sudskim postupcima, kao i okvir za zajedničke projekte u pravosuđu.

„Sastanak dva ministra pravde bio je prilika i za ozvaničenje prijema Ministarstva pravde Crne Gore u mrežu za zakonodavnu saradnju ministarstava pravde EU u statusu posmatrača“, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, time je u potpunosti realizovana preporuka Evropske komisije iz Izvještaja o skriningu za poglavlje 24, koja se odnosi na horizontalnu pravosudnu saradnju, odnosno učlanjenje crnogorskih institucija u relevantne evropske pravosudne mreže u statusu posmatrača.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније