Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

14. 05. 2020. 07:02 >> 07:01
3

ŽIVKOVIĆ

DPS spreman na novi izborni ciklus

U opozicionim izjavama da ne postoje uslovi za održavanje fer izbora vrlo se jasno prepoznaje traženje novog izgovora za budući izborni poraz, ocijenio je za Pobjedu Danijel Živković, poslanik DPS-a.

Poručio je "da se danas održavaju izbori, mogli bi biti organizovani u skladu sa važećim izbornim zakonima".

"Demokratska partija socijalista u kontinuitetu je radila na unapređenju izbornog ambijenta. Više argumenata potkrepljuje tu činjenicu. Radna grupa iz 2017. godine radila je na unapređenju izbornih zakona u skladu sa preporukama posmatračke misije OSCE/ODIHR za parlamentarne izbore 2016. godine. Tada predstavnicima opozicije nije ni palo na pamet da sjednemo za isti sto, jer su imali različite političke interese i ciljeve. Da su prihvatili poziv još 2017. godine, danas ne bismo slušali lamentiranje kako ne postoje uslovi za održavanje fer izbora", kazao je Živković.

Odgovornost vlasti

Prema njegovim riječima, DPS je pokazao najveći stepen odgovornosti i kada je u pitanju Zakon o izboru odbornika i poslanika.

"Svjesni odgovornosti koje nosimo u društvu kao najjači politički subjekt, pokazali smo najveći stepen odgovornosti kako bi se izmijenio i krovni izborni zakon, jer smo svjesni da to ne opredjeljuje pobjednika na izborima. Isto tako ne zatvaramo oči pred činjenicom da imamo opozicione subjekte koji nemaju povjerenje u izborni proces, iako svi izvještaji relevantinih institucija kažu da se izbori u Crnoj Gori održavaju u fer i demokratskoj atmosferi", kazao je Živković, podsjećajući da je zbog toga formiran i Odbor za reformu izbornog zakonodavstva.

Zbog toga smo, dodao je, pokušali da u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva postignemo konsenzus i da ta rješenja usvojimo u parlamentu.

"Baš kada se očekivalo da će poslanici opozicije pokazati zrelost, oni su odustali od daljeg rada napuštajući Odbor. Zato danas čujemo fikcije vječitih gubitnika o uslovima za održavanje fer izbora koji su ništa drugo do priprema biračkog tijela za još jedan izborni poraz", istakao je Živković.

Podsjetio je da su rješenja za čije usvajanje nije bila potrebna dvotrećinska podrška, implementirana u zakone.

"Da se danas održavaju izbori, mogli bi biti organizovani u skladu sa važećim izbornim zakonima, dok su neka rješenja za koje nije bila potrebna dvotrećinska većina, već implementirana u zakone. Apsolutno smo spremni za novi izborni ciklus kada to dozvole okolnosti, a sve u skladu sa važećim zakonima", poručio je Živković.

Neodgovornost Danilovića

Komentarišući "šetnje" poslanika Gorana Danilovića iz Ujedinjene Crne Gore i njegove najave da će šetati svakog četvrtka i nedjelje, Živković kaže da „šetnje tišine“ koje sprovodi Danilović predstavljaju "krajnje neodgovorno ponašanje nosioca javne funkcije u Skupštini Crne Gore".

"Umjesto da kao odgovoran predstavnik građana poziva na poštovanje mjera nadležnih institucija, kako bi se sačuvalo zdravlje svakog pojedinca, poslanik Danilović je krenuo u "šetnje tišine" koje su sinoć okupile 50 građana. Iza ovakvih aktivnosti kriju se jasne namjere izazivanja i provociranja državnih organa da preduzimaju aktivnosti u skladu sa Zakonom, ne bi li se to kasnije predstavilo kao primjena represivnih mjera na nosioce zakonodavne funkcije", istakao je Živković.

Kazao je da je očigledno da se "u nedostatku ideja bira pogrešan model lične samopromocije", jer se, kako je rekao, paradiranjem u otežavajućim okolnostima kada institucije sistema ulažu maksimalne napore da ublaže posljedice korona virusa, ne postiže ništa dobro.

"Možemo da razumijemo frustracije zbog kontinuiranih izbornih neuspjeha, kao i to da se na narednoj provjeri izborne volje građana po svim istraživanjima teško može preći cenzus, ali ovo definitivno nije vrijeme za neodgovorno ponašanje, jer se radi o životu i zdravlju svih građana", poručio je Živković.

Prema njegovim riječima, rezultati koje su postigli državni organi u suzbijanju širenja epidemije, za svaku su pohvalu i iskazivanje zahvalnosti.

"Zbog toga bi svi trebalo da odustanu od nepromišljenih nauma koji mogu ugroziti zdravlje građana, a posebno oni koji su predstavnici građana u parlamentu", dodao je Živković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније