Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

11. 05. 2020. 15:57   >>  15:57 2

BILČIK PORUČIO

Stvoriti uslove za slobodne izbore

Izvještaj Evroske komisije u junu, biće od ključnog značaja za dalju evropsku perspektivu regiona, kaže u razgovoru za TVCG, evropski parlamentarac i izvjestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik. Pandemija koronavirusa jenjava i moraju se stvoriti uslovi za održavanje slobodnih izbora, a Evropska unija će taj proces pažljivo posmatrati, naglašava sagovornik iz Brisela. Poziva sve političke partije da učestvuju, jer, poručuje da se Crna Gora ne može mijenjati bez demokratskih procesa.

 

Izvjestaj evropske komisije u junu bice od ključnog znacaja za dalju evropsku perspektivu država aspiranata za članstvo.

Pokazaće taj dokument spremnost evropskih partnera da sprovode reforme, ali i napredak koji je postignut od posljenje briselske procjene, kaže u razgovoru za Dnevnik evropski parlemantarac, Vladimir Bilcik.

Kao i do sada, podvlači da ce posebna pažnja biti usmjerena na nekoliko oblasti.

"Prvenstveno kvalitet vladavine prava, demokratije, slobode medija. Sve će ovo biti veoma važno. Očekujem da će komisjija veoma pažljivo razmotriti situaciju na terenu, a to nije lako u ovom trenutku zbog pandemija koronavirusa. U izvjesaju ce se, medjutim, i to pomenuti, odnosno nacin na koji se drzava suocila sa Kovidom 19," kaže on.

Epidemija prolazi i moraju se stvarati uslovi za održavanje paralmentarnih izbora. Žali Bilčik što rad Odbora za reformu izbornog zakonodavtsva nije uspio. Očekuje, ipak, da se građanima omoguće uslovi za fer i slobodne izbore.

"Mi s paznjom posmatramo situaciju u državi. Takođe veoma pažljivo ćemo nadgledati kampanju kao i sam izborni proces. Zabrinuti smo zbog nekoliko stvari. Niko ne đeli da se ponovi situacija iz 2016 godine, kada se desio pokusaj terorizma. Nadamo se da će se stvoriti uslovi da građani biraju na slobodnim izborima, i bez uticaja sa strane, i to nakon slobodne i fer predizborne kampanje," naglasava Bilčik.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније