Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

10. 05. 2020. 13:40 >> 13:39
6

DF TRAŽI IZMJENE

"Zakon o posredovanju pri zapošljavanju nepravedan"

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak saopštila je da su odlučili da u skupštinsku proceduru predaju predlog izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kako bi se stvorile ključne pretpostavke za uspostavljanje principa pravičnosti u pogledu iznosa novčane naknade koju primaju lica koja su ostala bez radnog odnosa.

"Imajući u vidu nepravednost postojećeg Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, a očekujući da će neminovno doći do porasta broja nezaposlenih usljed ekonomske krize prouzrokovane pandemijom Kovid 19 koja je dovela do zatvaranja mnogih djelatnosti ili zanačajnog smanjenja obima posla, odlučili smo se da u skupštinsku proceduru predamo predlog izmjena ovog Zakona", navela je Bošnjak.

Ona ističe da se predloženim izmjenama stvara normativni osnov za uspostavljanje pravednijeg i pravičnijeg obračuna novčane naknade za nezaposlene, te da bi država pomogla ovoj kategoriji socijalno ugroženih lica, posebno sada kad se očekuje neminovan porast broja nezaposlenih.

"Naime, osiguranje od nezaposlenosti je obavezan vid socijalnog osiguranja. Aktuelna stopa za doprinos za osiguranje od nezaposlenosti koja pada na teret zaposlenog iznosi 0,5% i na teret poslodavca 0,5%. Zbog toga smo smatrali da je pravedno i pravično da visina naknade zavisi od iznosa zarade koju je lice primalo prije prestanka radnog odnosa, a ne kao što je predviđeno postojećim zakonom da ona bude fiksna i unificirana za sve, što je nepravedno i nema uporišta u praksi u okruženju i Evropskoj uniji", navodi Bošnjak u saopštenju.

Zbog toga u DF-u smatraju da osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade nezaposlenom licu treba vezati za prosjek osnovne neto zarade ostvaren u šestomjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa.

"Pa bi lica koja ispunjavaju uslov za sticanje ove naknade, za prvih šest mjeseci korišćenja naknade primali 50% utvrđene osnovice, a za preostalo vrijeme korišćenja 30%" istakla je ona.

Takođe smatraju, ističe Bošnjak, da je neophodno propisati maksimalan i minimalan iznos te naknade, pa su predložili da ona za prvih šest mjeseci korišćenja ne može biti viša od 70%, a za preostalo vrijeme korišćenja viša od 30% iznosa prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini prema podacima Monstata, dok predlažu da minmalni iznos naknade ne može biti niži od 50% iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori.

"Važećim, fiksnim načinom obračuna od 108€ za sve korisnike, bez obzira koliku su zaradu imali, korisnici su oštećeni ne samo tokom trajanja prava na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti, već i za budućnost jer će im zbog takvog nepravednog obračuna naknade od nezaposlenosti biti umanjen i osnov za obračun penzije, jer se na ovaj iznos unificiran za sve obračunavaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje", navodi se u saopštenju.

Takođe su, navodi Bošnjak, predložili korekcije odredbi koje se odnose na vrijeme trajanja prava na novčanu naknadu nezaposlenima rukovodeći se činjenicom da lica koja u srednjim i zrelim godinama koja bez svoje volje i krivice ostanu bez posla, mnogo teže se uključuju na tržište rada i dolaze do ponovnog zaposlenja, pa smatraju da država mora da pokaže više sluha za ta lica.

"Mišljenja da ovaj zakon treba donijeti po hitnom postupku i što prije uvesti načelo pravičnosti prilikom utvrđivanja visine novčane naknade tokom trajanja nezaposlenosti, kako bi se smanjili štetni efekti po nezaposlena lica kojih će ovih dana, nažalost biti mnogo više," zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније