Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2020. 20:27   >>  21:40 4

DRLJEVIĆ

CG od EU 110 miliona eura

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević poručio je kako je EU pronašla adekvatan odgovor za izlazak iz ekonomske i sveukupne krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. EU, kako dodaje, nije zaboravila Zapadni Balkan, dok Crna Gora u skorije vrijeme može da računa na 110 miliona eura pomoći.

"Ne samo kroz finansijsku pomoć koju je opredijelila, već porukama ohrabrenja i solidarnosti da jedino zajedničkim djelovanjem možemo da nađemo odgovor i na ovaj izazov", ocijenio je Drljević gostujući u Dnevniku TVCG.

On navodi kako su poruke sa nedavno održanog samita u Zagrebu Evropska unija - Zapadni Balkan veoma ohrabrujuće za sve.

"Poslate su poruke da EU itekako gleda na Zapadni Balkan i želi da prihvati sve države našeg regiona u uniju, obećala značajnu finansijsku pomoć za konsolidaciju ekonomskog stanja i naših finansija", kazao je Drljević.

Glavni pregovarač je podsjetio da je Crna Gora odmah dobila 3 miliona eura pomoći, od 38 miliona koje je EU izdvojila za Zapadni Balkan.

"Naredna je srednjoročna pomoć od 50 miliona eura pomoći. Od toga će 10-tak miliona biti za naš zdravstveni sistem i unapređenje infrastrukturnih kapaciteta, dodatnu nabavku opreme, jačanje zdravstvenih kapaciteta", rekao je Drljević.

On je naglasio da će Crna Gora imati dodatnih 40 miliona eura za konsolidaciju finansijskog stanja.

"Za susjedne zemlje EU je oprijedjeljeno oko 1,7 milijardi od kojih će Crna Gora imati na raspolaganju 60 miliona eura koje će preko Evropske investicione banke moći da koristi", rekao je Drljević.

On je poručio kako je, pored tih izdvajanja, u pripremi i novi finansijski okvir za period do 2027.

"Tu govorimo o oko 14,5 milijardi eura koje je EU opredijelila za zemlje koje su u procesu priključenja uniji", rekao je Drljević.

Otvaranje Poglavlja 8 u narednom periodu

Glavni pregovarač napominje da je, kada je riječ o otvaranju Poglavlja 8, Crna Gora uradila sve što je bilo njen zadatak u ispunjavanju pet početnih mjerila.

"To je poglavlje koje se otvara posljednje. Sve države članice su dale zeleno svjetlo na Izvještaj o početnim mjerilima i ja očekujem da na liniji pozitivnih poruka koje su dolazile od država članica, u narednom periodu svjedočimo i otvaranju tog Poglavlja", poručio je Drljević.

Na Crnoj Gori je, kako navodi, da nastavi na intenzivnom sprovođenju planiranih aktivnosti, dodatnoj borbi protiv kriminala i korupcije, jačanju vladavine prava.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније