Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Beta, Objavila: R.B. ]

06. 05. 2020. 17:38   >>  21:08

SAMIT EU-Z. BALKAN

EBRD najavio veću podršku regionu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira znatno povećanje sredstava za Zapadni Balkan ove godine i pojačala je podršku reformama kako bi se pomoglo regionu da se izbori sa ekonomskim posljedicama epidemije korona virusa, rekao je predsjednik EBRD Suma Čakrabarti, na Samitu EU i Zapadnog Balkana o borbi protiv korona virusa i evropskoj perspektivi tog regiona.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja Crnu Goru. Njegovo obraćanje pročitajte OVDJE.

Čakrabarti je danas na samitu EU-Zapadni Balkan rekao da će EBRD kombinovati svoje finansijske resurse sa grantovima partnera iz EU, saopštila je ta banka.

Predsjednik EBRD rekao je da se očekuje povećanje finansiranja Zapadnog Balkana za oko trećinu, na 1,7 milijardi eura u 2020. sa rekordne 1,3 milijarde u 2019.

Čakrabarti je na onlajn samitu koji se zbog pandemije korona virusa održava umjesto samita u Zagrebu, rekao da je EBRD ponosna što podržava napore Tima Evropa u regionu.

Prema njegovim riječima, finansiranje EBRD na Zapadnom Balkanu biće usmjereno posebno na mikro, mala i srednja preduzeća i finansiranje trgovine, kao i infrastrukture u energetci i na lokalnom nivou, saopštila je ta banka.

Takođe će EBRD u periodu oporavka poslije pandemije korona virusa investirati u rast i radna mjesta.

Na Zapadnom Balkanu podrška će biti fokusirana na unapređenje efikasnosti i transparentnosti javne uprave, razvoj konkurentnih i inkluzivnih ekonomija, ubrzavanje tranzicije na zelenu ekonoimiju i unapređenje regionalne saradnje.

"Uspjeh kombinacije ulaganja i reformi politike može se vidjeti u našim postignućima na terenu u regionu... Uvjeren sam da će i dalje imati dalekosežan uticaj tokom i poslije pandemije", rekao je predsjednik EBRD.

Šarl Mišel: Na samitu potvrđen stav da Zapadni Balkan treba da nastavi s reformama

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je na današnjem samitu EU i Zapadnog Balkana potvrđen stav da partneri Unije iz tog regiona treba da nastave s reformama i da je donijeta odluka o otvaranju pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, čija zemlja trenutno predsjedava Uniji, Mišel je kazao da su donijete "neke vrlo važne odluke koje iskazuju solidarnost", uključujući najavljeno obezbjeđivanje pomoći regionu od 3,3 milijarde eura.

"Povodom evropske perspektive partnera sa Zapadnog Balkana, poslat je veoma važan signal i poruka da je čvrst stav da treba nastaviti s reformama u oblasti vladavine prava, demokratskih vrednosti i borbe protiv korupcije. Te teme su važne jer su i u korist građana i doprinose jačanju partenrtva Unije i regiona", rekao je Mišel novinarima poslije samita.

On je ocijenio da je "važno da su se smanjile tenzije" u regionu poslije potpisivanja Prespanskog sporazuma Grčke i Sjeverne Makedonije.

Mišel je dodao da je na samitu usvojena Zagrebačka deklaracija, o djelovanju na međunarodnom nivou i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Fon der Lajen: Regionalna saradnja ključna za evropski oporavak regiona

Evropska unija je potvrdila evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, izjavila je danas u Briselu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ključni za ekonomski oporavak regiona.

"Zemlje Zapadnog Balkana su privilegovani partneri EU i time smo i dalje potvrdili njihovu evropsku perspektivu", rekla je Fon der Lajen nakon video samita EU-Zapadni Balkan.

Zahvalila je svima na pomoći tokom pandemije korona virusa, uključujući i Srbiju koja je bila dio Tima Evropa čime je poslata veoma snažna poruka.

"Kada savladamo izazov krize, EU mora započeti dugoročniji plan oporavka", rekla je ona i istakla da su "regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni za ekonomski oporavak regiona".

"Sloboda medija je jedan od kamena temeljaca EU. Moramo se boriti protiv dezinformacija. Želimo snažne medije koji su slobodni, to je najbolji lijek za dezinformacije", istakla je ona.

Fon der Lajen je istakla da su potrebne konkretne reforme kako bi zemlje Zapadnog Balkana napredovale u pristupnim pregovorima, prije svega u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i funkcionisanje javne uprave.

Ona je posebno izrazila zadovoljstvo što je ovaj samit održan tokom hrvatskog predsjedavanja, "najmladje članice" i što je tokom hrvatskog predsjedavanja dato zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Politika proširenja EU jedna je od najuspješnijih politika koja je proširila mir, prosperit i sigurnost širom kontinenta i da će to biti u korist Zapadnog Balkana i EU", kazala je Fon der Lajen.

Plenković: Proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet za Hrvatsku

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je proces proširenja EU na Zapadni Balkan bio jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja i založio se za redovno održavanje samita lidera tog regiona i EU.

Na konferenciji za novinare poslije samita EU i Zapadnog Balkana održanog video- konferencijskom vezom Plenković je podsjetio da su tokom hrvatskog predsjedavanja Sjeverna Makedonija i Albanija dobile zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora i da je usvojena nova metodologija za proces proširenja EU.

On je naveo da Hrvatska podržava reformske napore susjeda na putu ka EU, kako Srbije i Crne Gore koje su već počele pregovore o članstvu, tako i BiH koja još nema status kandidata.

Hrvatska je posebno istakla BiH, kao najbližeg susjeda koji zaslužuje status kandidata i nastaviće da je podržava na putu ka EU, dodao je naglasivši da je za Zagreb važno i pitanje jednakosti tri konstitutivna naroda u BiH i status hrvatskog naroda u smislu legitimne zastupljenosti.

Plenković se založio za redovno održavanje ovakvih sastanaka bar na svake dvije godine i izarazio nadu da je današnji samit "u smislu suštine bio na nivou očekivcanja" iako je zbog pandemije korona virusa umjesto u Zagrebu održan putem video linka.

Vučić: Srbija želi u EU, želimo konkretan odgovor

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na Samitu EU Zapadni Balkan Srbija potvrdila svoje opredjeljenje za članstvo u EU.

"Mi bismo željeli da se manje priča o perspektivi, a više o procesu proširenja. Srbija želi da bude u EU i želimo da imamo tu vrstu konkretnog odgovora", rekao je Vučić.

Dodao je u izjavi za RTS da su tri teme bile dominantne na današnjoj video konferenciji, a to su ekonomski oporavak nakon pandemije, nastavak reformi i proces približavanja EU.

"Za nas je EU strateški cilj, ali ja neću nikome da se dodvoravam i da pričam protiv Kine i Rusije", dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije naveo je da je od Evropske unije tražio više grantova nego zajmova, ali da će Srbija "očigledno imati najveći rast u Evropi" nakon pandemije.

On je na konferenciji od EU tražio izuzetak za proizvodnju čelika, što je bitan dio srpske industrije, te da je dobio potvrdu od evropskih lidera da će to biti razmatrano.

"Nama je Smederevska čeličana najveći izvoznik, suština našeg ekonomskog rasta", naveo je on.

Video konferencija se održava umjesto sastanka na vrhu koji je bio predviđen za 6. i 7. maj u Zagrebu, ali je otkazan zbog pandemije korona virusa.

Evropska komisija trebalo je u Zagrebu da predstavi ekonomski i investicioni plan za dugoročan oporavak regiona i podsticanje privrednog rasta na putu ka EU, što je sada odloženo za jesen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније