Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 05. 2020. 09:32 >> 10:51

PICULA

Proširenje najefikasniji instrument EU

Koordinator grupe u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlameta i izvjestilac za Zapadni Balkan Tonino Picula kazao je da je proširenje najefikasniji instrument vanjske politike koji Evropska unija ima kako bi se promovisale vrijednosti, mir, demokratija, pravednost i prosperitet. To je izjavio na sastanku koji organizuju Partija evropskih socijalista (PES) i njena grupa u Evropskom parlamentu, Socijalisti i demokrate, uoči samita EU-Zapadni Balkan.

U svojstvu pridruženih stranaka, sastanku prisustvuju predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović i predsjednik Komisije za međunarodne odnose Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Andrija Pejović.

Pored učesnika iz regiona, sastanku će prisustvovati i predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, šef evropske diplomatije Žozep Borel, predsjednica grupe Socijalista i demokrata Iratkse Garsija Perez, predsjednik PES-a Sergej Stanišev, kao i vodeći poslanici te grupe koji se bave regionom.

 “Ovim sastankom želimo da pošaljemo jasan signal podrške svim zemljama Zapadnog Balkana koje žele da postanu dio EU”, poručila je predsjednica grupe S&D Iratkse Garsija Perez.

Potpredsjednica grupe Kati Piri kaže da je budućnost Zapadnog Balkana u jakoj i ujedinjenoj Evropskoj uniji. 

“Ali koliko se god kao grupa zalažemo za proširenje, vjerujemo u uslov ‘sine qua non’ da države koje žele da se pridruže EU treba da pokažu jasnu posvećenost dogovorenim kriterijumima.  Vidimo zabrinjavajuće trendove u regionu i želimo da jasno kažemo da ne postoje kompromisi - posebno ne kada je u pitanju demokratija, vladavina prava, organizovani kriminal i sloboda medija”, naglasila je Piri. 

Koordinator grupe u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlameta i izvjestilac za Zapadni Balkan Tonino Picula ocijenio je da se nakon godina  “zamora od proširenja” konačno dogodio napredak otvaranjem prevovora sa Tiranom i Skopljem.

“EU je pokazala solidarnost i saglasila se o finansijskoj podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv koronavirusa i posljedica pandemije. Sada, kako bi se ubrzao reformski proces i promovisale promjene u zemljama kandidatima, članice EU bi trebalo da počnu pregovore što prije”, ocjenjuje Picula.

Podsjeća i da je proširenje najefikasniji instrument vanjske politike koji EU ima kako bi se promovisale vrijednosti, mir, demokratija, pravednost i prosperitet.

 Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније