Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila J.B.Č. ]

05. 05. 2020. 14:15 >> 16:11
16

SNP

Joković pozvao opozicione partije da razgovaraju o izborima

Predsjednik Socijalističke napodne partije (SNP) Vladimir Joković pozvao je opzicione partije da uoči predstojećih paramentarnih izbora razgovaraju u vezi sa učestvovanjem ili eventualnog njihovog bojkota.

On je kazao da u Crnoj Gori ne postoji usaglašeno izborno zakonodavstvo, pozivajući sve opozicione parlamentarne partije da se sastanu i naprave savez za spas Crne Gore.

“Znajući kakva je situacija u opoziciji pozivam sve opozicione partije da se izdignemo iznad svih dosadašnjih nesuglasica, svađa, rivalstva i da odgovorimo ovom trenutku, da pokažemo da opozicija može, hoce i želi da napravi Crnu Goru boljom nego što je vodi aktuelna vlast”, rekao je Joković na konferenciji za novinare.

Joković je kazao da se nada da će sve opozicione političke partije odazvati pozivu, jer smatra da svi u opoziciji žele bolje za Crnu Gori.

“Potrebno je razgovarati, je su sve institucije koje odlučuju o regularnosti izbora u v.d. stanju, vladajuće strukture mijenjaju zakone po svojoj mjeri, kao što su sad ukinuli odredbu u Zakonu da u u godini izbora nema davanja socijalne pomoći”, rekao je Joković.

On je apelovao na vlast da što prije nastavi razgovore sa episkopskim savjetom Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovjesti, kao i potpisivanjem temeljnog ugovora.

Joković je zatražio od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti da dozvoli obavljanje vjerskih obreda u crkvama.

“Nedopustivo je da može u nekim marketima u autobusima, građevinama ili radnjama da boravi 50 ili 100 ljudi, a da u crkvu ne mogu da idu oni koji treba da vrše obrede”, rekao je Joković.

On je kazao da je nedopustivo da sveštenik za krivično djelo dobije kaznu 4,5 hiljade euraa a starleta za isto krivično djelo bude kažnjena sa 500 euraa.

“To samo govori kakvo je sudstvo u Crnoj Gori i kako su svi građani ravnopravni prema sudu”, rekao je Joković. 

Socijalistička narodna partija (SNP) predstavila je i set ekonomskih mjera koje bi trebalo da doprinesu poboljšanju stanja u ekonomiji i finansijama, poslovanju malih i srednjih preduzeća i smanjenju broja nezaposlenih.

Predsjednik SNP-a, Vladimir Joković, kazao je na konferenciji za novinare da očekuje da će Vlada, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i lokalne samouprave razmotriti te mjere.

„Ekonomija Crne Gore je i prije koronavirusa bila u veoma teškom stanju, a prezaduženost javnih finansija je ogromna. Ovo što je izazvala pandemija koronavirusa će dodatno oštetiti crnogorsku eklonomiju“, smatra Joković.

On je podsjetio da je i tokom trajanja epidemije SNP predlagao niz mjera koje je NKT, u određenom dijelu, usvojio.

Joković je kazao da je ta partija, u novim mjerama, definisala da se penzionerima čija su primanja manja od 222 eura isplati po 50 eura pomoći, umjesto samo onima čija je penzija niža od 120 eura, kako je predvidjela Vlada.

„Predložili smo i povećanje plata zaposlenima u prosvjeti i zdravstvu do nivoa održivosti budžeta javnih finansija“, rekao je Joković.

Jedna od mjera SNP-a je i ograničavanje svih naknada za rad u upravnim odborima, komisijama i radanim tijelima Vlade i lokalne samouprave na nivo minimalne cijene rada u Crnoj Gori.

“Predviđeno je i ograničavanje zarada u svim javnim i preduzećima u većinskom vlasništvu države i lokalne samouprave, tako da niko ne može imati veću platu od predsjednika države, Vlade, Skupštine ili opštine“, objasnio je Joković.

SNP je predložio i da se ukine plaćanje turističke i takse na pristupne puteve svim preduzećima kojima je bio zabranjen rad u ovom periodu.

„Jedna od mjera je i osobađanje poreza na nepokretnost svim poljoprivrednim gazdinstvima na seoskom području“, zaključio je Joković.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније