Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

05. 05. 2020. 21:08 >> 21:07
1

KOPRIVICA

"Recesija prijetila i prije pojave epidemije"

Da je recesija bila na pragu privrede, i prije pojave koronavirusa, govore egzaktni podaci o izvršenju budžeta i zaposlenosti u prva dva mjeseca ove godine, a to je upravo vrijeme prije pojave prvog slučaja i mjera zabrane, ističu Demokrate Crne Gore.

Kako naglašavaju u saopštenju, prihodi budžeta države u periodu januar-februar 2020. godine iznosili su 214,1 miliona eura, i u odnosu na isti period prošle godine manji su za 9,7 miliona eura ili 4,3 odsto, što ukazuje na pad privrednih aktivnosti, ukupnih dohodaka i uopšte ekonomske snage kao materijalne osnove za oporezivanje.

"Naročito zabrinjava to što je na kraju februara 2020, u Crnoj Gori je bilo zaposleno svega 189.933 osobe, i to je u odnosu na kraj istog mjeseca 2019. godine, manje zaposlenih za čak 5.420. Ovogodišnji februar, mjesec prije izbijanja koronavirusa u Crnoj Gori, bio je u posljednjih 14 mjeseci, mjesec sa ubjedljivo najmanjim obimom zaposlenosti, a to signalizira da je privreda već bila na strmoj nizbrdici, a Vlada ništa nije preduzimala povodom toga, te je time produbila ekonomsku krizu", navodi se u saopštenju koje je potpisao poslanik i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

U čak 15 od 20 opština, za koje se vodi evidencija, kako dodaje Koprivica, došlo je do pada zaposlenosti i to u ozbiljnim razmjerama. Tako je na kraju februara 2020. godine, u odnosu na kraj februara 2019, u Podgorici bilo manje 3.441 zaposlenih lica, u Nikšiću ih je manje za 766, u Kotoru 581, u Pljevljima 252, u Tivtu 164, u Danilovgradu 127, u Bijelom Polju 123 itd.

"O tome da je privreda krenula da tone, i prije epidemije, govori i činjenica da je u 12 od 19 sektora došlo do ozbiljnog pada zaposlenosti, a izuzetak od pada zaposlenosti su oni sektori koji su privredno neproduktivni, kao što je npr. sektor državne uprave i odbrane i sl. Do pada zaposlenosti, prije pojave koronavirusa, došlo je u sektoru trgovine na veliko i malo i to za 864 lica, u građevinarstvu za 636, u prerađivačkoj industriji za 561, u sektoru usluga smještaja i ishrane za 455, u sektoru saobraćaja i skladištenja za 298, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu za 275, u sektoru finansijskih djelatnosti i poslova osiguranja za 237, a u sektoru administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti pad je čak za 2.339 radnih mjesta. Štete će biti višestruke, a plan Vlade ih ne može sanirati, jer se ne shvata makroekonomski značaj pada potrošnje i potražnje, započet još prije pojave zdravstvene krize", ističe se u saopštenju.

Pad zaposlenosti i pad plata, dovešće do pada kupovne moći i pada raspoloživog dohotka domaćinstava što dovodi do pada potražnje za proizvedenim dobrima.

"A ono za čim nema dovoljne potražnje na tržištu, proizvodiće se u manjoj mjeri i samim tim sa sve manjim brojem zaposlenih u proizvodnom procesu. Uz sve to, prijeti nam i uticaj pada privatne potražnje u turizmu koji čini 25% BDP-a naše zemlje, sa dodatnim negativnim ekonomskim efektima. Upravo zato bi mjere i univerzalna pomoć koju su Demokrate predložile (isplata minimalne zarade za domaćinstvo sa 1 ili 2 člana, i prosječne zarade za domaćinstva sa 3 ili više članova) bili u funkciji pomoći privredi kao cjelini", navodi se u saopštenju.

Odbijanjem predloga ovih mjera i pomoći, kako ističu, i opredjeljivanjem mrvica za privredu i najuži krug građana, neodgovorna vlada ne samo što je ugrozila domaćinstva, nego je i gurnula privredu iz recesije u depresiju, i zaoštrila socijalne razlike.

"Marković pokušava da uspostavi jednopartizam najavom umanjenja prihoda iz budžeta opozicionim partijama. Cilj je produbiti neravnopravnost, dati još veću prednost DPS-u koji se svakako oslanja na crne fondove", zaključuju Demokrate.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније