Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

05. 05. 2020. 07:17 >> 07:15
8

DAMJANOVIĆ

Ako ne bude dijaloga opozicija da bojkotuje izbore

U situaciji nepostojanja dijaloga, kroz međusobni dogovor opozicija treba da poruči da je bojkot izbora, odnosno institucija, jedini mogući politički odgovor na institucionalni haos i urušavanje pravnog poretka u državi, kreiran u dijelu vlasti i neformalnih centara moći – kazao je u izjavi za Pobjedu Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik i šef Posebnog kluba poslanika.

Damjanović je kazao da je krajnji trenutak da Demokratska partija socijalista pokrene dijalog.

- Krajnji je trenutak da se u širokom, ozbiljnom dijalogu, iniciranom od onog ko ima i najveću odgovornost, a to je DPS kao najveći politički subjekat, odnosno Vlada koju ta partija dominantno konstituiše, riješavaju nabrojana i mnoga druga pitanja kako bi se na demokratski način pokušalo izaći iz političke, a veoma izvjesno i iz socijalno-ekonomske krize – rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, u suprotnom, perspektiva je veoma neizvjesna. Damjanović je ukazao da su izbori blizu, a da, kako je rekao, nema izbornog zakona.

- Činjenica je da je do krajnjeg roka za izbore ostalo nešto manje od šest mjeseci, a da još nema novog izbornog zakona, odnosno elementarnih uslova za fer i slobodno izražavanje političke volje građana – rekao je Damjanović.

Podsjetio je da su odgođeni izbori u Tivtu, koji su bili raspisani.

- Odgođeni su izbori u Tivtu, neustavno i nezakonito, izjavom za javnost predsjednika države, što se nikada nije desilo ni kod nas ni u bilo kojoj ozbiljnoj državi. Posljedice pandemije korona virusa, naročito ekonomske i socijalne, biće veoma ozbiljne, a političke podjele, dodatno produbljene donošenjem nakaradnog zakona o tzv. slobodi vjeroispovijesti, nikada nijesu bile veće – kazao je Damjanović.

Poručio je da je v. d. stanje u pojedinim instutucijama.

- Činjenica i da je u ključnim institucijama zaduženim za izborni proces v. d. stanje, odnosno kolaps, u Sudskom savjetu, tužilaštvu, Ustavnom sudu i Agenciji za sprečavanje korupcije, da je predsjednik Državne izborne komisije izabran isključivo glasovima parlamentarne većine, zaokružuje turobnu sliku predizbornog ambijenta u Crnoj Gori, koja se nalazi na korak od političkog i ekonomsko-socijalnog ambisa – dodao je Damjanović.

Parlamentarni izbori trebalo bi da budu do kraja godine. Novi zakon o izboru odbornika i poslanika nije usvojen jer u Skupštini nije postojala dvotrećinska podrška tom aktu. Ostali zakoni koji se odnose na izborni proces usvojeni su krajem decembra prošle godine, u odsustvu opozicije.

Iz DPS-a poručili su da je izborni zakon osnova za nastavak dijaloga vlasti i opozicije, te da će izbori biti održani u zakonom propisanom roku, jer, kako poručuju, Crna Gora ima izborni zakon. Opozicija je jednoglasna da izborni uslovi ne postoje, a bilo je i konkretnih prijeldoga da se oni odgode. Neđeljko Rudović iz Demosa ranije je za Pobjedu kazao da ne postoje uslovi za održavanje parlamentarnih izbora, niti je za očekivati da opozicija u partijama vlasti može imati korektnog sagovornika na tu temu. Rudović je kazao i da nema vremena za pripremu uslova za održavanje fer izbora.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније