Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dan [ Objavila: M.L.B. ]

03. 05. 2020. 07:39   >>  07:27 17

ROK ĆE BITI ISPOŠTOVAN

Rakočević: Nema odlaganja izbora

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević kaže da je zakonski utvrđeno kada je finalni rok za održavanje izbora i dodaje da je siguran da će biti poštovan pravni sistem, i da će do tog datuma biti održani parlamentarni izbori.

On je za Dan kazao da opozicija ispostavlja zahtjeve koji ne mogu da prođu test zdrave logike.

Na pitanje da li je DPS spreman da se u parlamentu nakon okončanja epidemije opet otvori priča o izbornoj reformi, Rakočević je izjavio da je aktuelno izborno zakonodavstvo usklađeno sa najvažnijim međunarodnim standardima.

“Polazeći od pravila da se izborna reforma ne sprovodi u izbornoj godini, vladajuća većina je, nakon rada u Odboru za izbornu reformu, sa predstavnicima civilnog sektora, akademske zajednice i dijelom opozicije usvojila izmjene izbornih zakona, usvojivši sve preporuke OEBS-a i ODIHR-a. Ipak, set medijskih zakona koji je pripremila Vlada, kao i Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika, koji je pripremila vladajuća većina, može biti predmet dijaloga u okviru radnih tijela Skupštine Crne Gore. Smatram, međutim, da je aktuelno Izborno zakonodavstvo usklađeno sa najvažnijim međunarodnim standardima i da predstavlja izuzetno dobru osnovu za sprovođenje izbornog procesa”, kazao je Rakočević.

Govoreći o tome što dio opozicije traži odlaganje izbora koji su zakazani za jesen, on je rekao da opozicija pokušava da dobije političku infuziju nekorektnim zahtjevima.

“Crnogorska opozicija je, podsjetiću, u jednom trenutku tražila prijevremene izbore, zatim je zahtijevala da dobije vlast bez izbora i samo nastavljaju sa zahtjevima koji ne trpe test logike, niti političke prakse. Razumijem, suočena sa slabim rejtingom, opozicija pokušava dobiti političku infuziju, nekorektnim zahtjevima. Od toga nema ništa, zakonski je utvrđeno kada je finalni rok za održavanje izbora i siguran sam da će biti poštovan pravni sistem i da će do tog datuma biti održani parlamentarni izbori”, zaključio je Rakočević.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније