Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

30. 04. 2020. 10:32 >> 10:31

NERAZUMLJIV POTEZ ZA URU

Rasprava o pomoći privrednicima u Kotoru odgođena

Predlog Građanskog porekta URA u Kotoru da se o mjerama podrške kotorskim privrednicima, čiji je rad ugrožen mjerama zabrane rada usljed aktuelne pandemije, raspravlja već na prvoj sjednici lokalnog parlamenta, odbijen je na kolegijumu Skupštine grada, što je, kako smatraju u toj partiji, nerazumljivo.

"Ta tačka je na dnevni red stavljena tek za narednu sjednicu koja će se održati sredinom maja, što je kasno", smatra Ljiljana Popović-Moškov, odbornica URA-e u kotorskoj skupštini.

Ona napominje da su se mnogi privrednici u Kotoru, kao i na teritoriji cijele države, usljed mjera u suzbijnju pandemije koronavirusa, našli u teškoj poslovnoj situaciji.

"Iz takve situacije, osim mjera koje peduzima Vlada Crne Gore, svakako da svoj doprinos treba da daju i lokalne skupštine iz svog domena djelovanja i spram svojih mogućnosti. URA je uputila svoje predloge svim lokalnim samoupravama, ali lokalni parlamenti pomalo nerazumljivo ne stavljaju predloge mjera na skupštinskim zasijedanjima, već ih i dalje prolongiraju iz nama nerazumljivih razloga", kaže Popović-Moškov.

Ističe da je tajming i pravovremeno djelovanje od izuzetne važnosti za privrednike, kako zbog smirivanja panike i neizvjesnosti, tako i zbog pripreme privrednika na ono što ih očekuje i na šta mogu računati i pripremiti svoje poslovanje u okolnostima koje slijede.

Kruzing industrija, kako kaže, od koje su kotorski preduzetnici i ugostitelji uglavnom živjeli je jedna od zadnjih industrija koja će se nakon ove pandemije oporaviti, tako da će situacija biti realno mnogo gora nego što smo svi skupa spremni da priznamo.

"Strategija razvoja bazirana samo na 'jednu kartu' je neka druga tema i koliko je bila pogrešna upravo se pokazuje i još više će se pokazati u narednim godinama", ukazuje Popović-Moškov.

Kaže da ono što kotorska lokalna samouprava za svoje privrednike, i to one najugroženije, može uraditi jeste da ih maksimalno rastereti velikog broja dažbina koje plaćaju u opštinsku kasu.

"To su u prvom redu oslobađanja od plaćanja zakupnina svih poslovnih prostora koji su u opštinskom vlasništvu, zatim oslobađanja od plaćanja turističkih članskih doprinosa, prireza porezu, svih komunalnih taksi, prilazu opštinskim putevima, sve dok se njihov rad kako tako ne dovede u normalu", predlaže Popović-Moškov.

Ove mjere, ističe, nikako ne treba da važe za one koji imaju dugovanja iz prethodnih godina, kao i za one čiji rad nije ugrožen mjerama NKT-a (kao što su na primjer građevinske firme, benzinske stanice, marketi, prodavnice prehrambene robe, apoteke, trgovine pokućstvom i građevinskim materijalom).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније