Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

29. 04. 2020. 12:16 >> 19:40
23

MARKOVIĆ

Realizacija kapitalnih investicija kontinuirana

Premijer Duško Marković saopštio je u Skupštini da je Crna Gora u toku epidemije pokazala visok stepen odgovornosti, iskustva i solidarnosti, te da je to ocjena ne samo sa domaćih već i inostranih adresa. Istakao je da je vidljiv rezultat pravovremeno preduzetih mjera u Crnoj Gori - najmanja stopa smrtnosti i obolijevanja. Uprkos izazovima izazvanim epidemijom, sva gradilišta na sjeveru Crne Gore, koja su tokom zime bila konzervirana, nastavljaju rad, rekao je Marković.

 

Branimir Gvozdenović iz DPS-a pitao je Markovića, na premijerskom satu, kako vidi nastavak zdravstvene situacije u Crnoj Gori i odgovor države na epidemiju. 

CG zemlja sa najmanjom stopom smrtnosti i obolijevanja

Sve što su nadležni uradili doprinijelo je da Crna Gora bude primjer zemlje sa najviše prava i sloboda tokom epidemije, istakao je Marković.

Marković je rekao da smo svjedoci da je svjetska ekonomija na koljenima i da se gube ljudski životi, niko za to nije bio spreman kaže Marković.  Virus je i dalje tu, a mi se spremamo za više scenarija, rekao je on.

"Nije se pretpostavljalo da će se ekspanzija pandemije dogoditi tako brzo.  Moja i ocjena sa mnogih domaćih i inostranih adresa jeste da su smo iskazali visok stepen odgovornosti, iskustva i solidarnosti," istakao je Marković.

"Jedina samo država u Evropi, a možda i šire koja je donijela odluku da mjere sprovede prije prvog registrovanog slučajeva, pa je zato i vidljiv rezultat najmanja stopa smrtnosti i obolijevanja," istakao je on.

Marković je istakao da su svima obezbijedili svojevrsnu podršku, uspjeli da sačuvaju stariju populaciju, te kompletan zdravstveni sistem uspjeli da reorganizuju da odgovori kompletnim potrebama bez većih zastoja.

"Zbog svega izražavam zahvalnost svima koji su izvan sistema državnog aparata, svim građanima koji su odgovorno poštovali mjere i preporuke," istakao je on.

Obezbijeđeno je i da se u CG vrati 11.628 crnogorskih građana.

"Sve ovo je doprinijelo da Crna Gora bude primjer zemlje sa najviše prava i sloboda tokom pandemije," istakao je on.

 

Pandemija zaključala turizam, Vlada čini sve da sanira posljedice

Marković je rekao da će setom mjera koji je Vlada preduzela biti obuhvaćen veliki broj privrednika.

"Prateći i inalaizirajući efekte naših mjera, siguran sam da ćemo dati kvalitetna i održiva rješenja. Na sve mjere koje smo preduzeli za privredu, smo nadovezali i poseban program podrške poljoprivrede, ribarstvu, staračkim domaćinstvima," rekao je on.

 Marković je rekao da pažnja turističkoj privredi mora biti konstantrna, sadržajna i bez kalkulacija.

"To je bio i ostao najvažniji segment naše ekonomije. To je resurs i potencijal koji ima Crna Gora kako bi mogla da stvara bolje prilike za život svojih građana. Turistička privreda nije pogođena odlukama ove Vlade, nije bila u grupi zabranjenih djelatnosti, jednostavno epidemija je zaključala sve u turizmu, i u tim uslovima Vlada radi sve da sačuva suštinsku supstancu," rekao je on.

Crnogorski zdravstveni sistem pouzdan

Imamo pouzdan i snažan zdravstveni sistem i to smo pokazali, rekao je premijer.

"Tom sistemu mnogi nijesu vjerovali, a sada će mu vjerovati čitav svijet. Turisti koji budu dolazili u Crnu Goru znaće to da cijene," rekao je Marković.

"Hitne mjere preduzeli smo u Tuzima, naselju na Vrelima Ribničkim u Podgorici, i u selu Biokovac u Bijelom Polju – uspostavljajući kontrolu nad širenjem virusa. Paralelno – svima njima obezbijedili smo i pomoć i društvenu podršku, da lakše prebrode svojevrsnu žrtvu koju su morali podnijeti. Uspjeli smo da sačuvamo naše stare u staračkim domovima, kao i sve ostale građane u kolektivnom smještaju, uključujući pacijente u bolnicama. Istovremeno, kompletan zdravstveni sistem uspjeli smo da reorganizujemo da odgovori potrebama bez većih poteškoća i zastoja, trudeći se da medicinske usluge dobiju svi kojima su zaista i potrebne. Zbog svega što smo zajedno postigli ovom prilikom, pored zaposlenih u zdravstvu i svim uključenim institucijama i službama, izražavam zahvalnost i svima drugima koji su izvan sistema administracije i državnog aparata. Zahvaljujem i i hiljadama vrijednih zaposlenih koji zbog prirode svoga posla nijesu mogli ostati kod kuće. Zahvaljujem i građanima koji su odgovorno poštovali donijete mjere i preporuke… Sve ovo doprinijelo je da Crna Gora bude primjer zemlje sa najviše prava i sloboda u toku suprotstavljanja ovoj globalnoj pandemiji. Zemlje koja obezbjeđuje slobodu kretanja ljudi u neophodnoj mjeri. Zemlje u kojoj je život ipak tekao ne ugrožavajući mir i građansko dostojanstvo čovjeka i njegove porodice“, kazao je Marković.

Podsjetivši na dva Vladina paketa ekonomskih mjera, od kojih je samo prvi vrijedan 1,3 milijarde eura, Premijer je rekao da stručnjaci još uvijek nemaju odgovor na pitanje do kada će trajati pandemija, te da Vlada priprema više scenarija koji su fokusirani na zaštitu zdravlja i života građana, kao najviših vrijednosti.

Andrija Mandić iz Demokratskog fronta pitao je Markovića zašto Vlada nije prihvatila i učinila javnim set mjera koji je predložio DF.

Marković je istakao da je je sa punom pažnjom sagledao sve prijedloge i modele za saniranje posljedica.

"Jednako sam i sada vas saslušao sa pažnjom, nažalost preovladavala je nevjerica da sa toliko ostrašćenosti možete negirati sve što je dobro Vlada uradila. Demantuju vas svi rezultati koje smo postigli, istraživanja javnog mnjenja takođe vas demantuju. Zahvalan sam NKT-u i predsjedniku Simoviću na predanom radu. Vjerujem da bi bilo dobro kada bi mogli čuti sebe sa neke pristojne distance  o svemu što ste kazali, stoga želim da vam kažem da sam ponosan na način na koji se borimo sa krizom koju je izazvao koronavirus. I zadovoljan sam što smo danas tu u Skupštini," poručio je Markovič, ističući da treba znati da kada se donose ozbiljne političke odluke važno je to činiti na čvrstim temeljima, baziranim na zrelosti ii odgovornosti.

Predlog DF-a je primjer neznanja, površnosti i političke demagogije

Marković je poručio na premijerskom satu Demokratskom frontu da je Vladin predlog ekonomskih mjera višemilionski i da Demokratski front politička stranka ne može negirati sve što je dobro, samo da bi dokazala svoje teze da vlast u Crnoj Gori radi protiv svojih građana ili da je Vlada nesposobna.

"Demantuju Vas rezultati koje smo ostvarili. Demantuju Vas i sve ocjene sa referentnih adresa, domaćih i međunarodnih. Demantuju Vas i istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju skoro 100-postotnu podršku mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela i Vlade koju predstavljam. Bilo bi dobro, kada bi mogli čuti sebe sa neke distance, pristojne distance, o ovome što ste govorili. Ili je to moja zabluda da bi se bilo šta promijenilo“, kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Andrije Mandića iz Kluba poslanika Demokratskog fronta.

Marković je rekao da je ponosan što smo sačuvali živote naših građana u najvećoj mogućoj mjeri i da je zadovoljan, što je danas moguće da se poslanici i predstavnici Vlade okupe u ovom broju i sastavu.

"Drago mi je, poslaniče Mandiću, da smo danas tu, i Vi i ja, i sve naše kolege. Prije nego prokomentarišem (citiram) „set urgentnih mjera pomoći građanima“ koji ste predočili, važno je da Vam kažem i ovo – kada donosite odluke, a posebno kada se ozbiljno bavite politikom, morate biti sigurni da je temelj na kome stojite dovoljno čvrst da izdrži sva opterećenja koja mu nadodajete. To se, u najprostijem smislu riječi zove – politička sveukupna i društvena odgovornost. U Vašem pristupu, bojim se da toga nema, niti ima zrelosti, niti odgovornosti. Baš zbog odgovornosti prema građanima i državi – sve mjere koje smo preduzeli, a koje danas saopštavam i u odgovorima na pitanja vaših kolega, i više puta u javnosti prethodnih dana, upravo su takve. Definisane da obezbijede potreban nivo podrške, tj. da omoguće efikasniji oporavak ekonomije po isteku krize, ali i da ne ugroze stabilnost države“ – kazao je on.

Predsjednik Vlade je predlog mjera koje je iznio Demokratski front nazvao „primjerom površnosti, a možda političke demagogije“.

„Kazali ste da zakon DF-a obezbjeđuje višestruko veću finansijsku podršku građanima nego što je to opredijelio moj Kabinet. Da budem potpuno jasan – zakon DF-a ne obezbjeđuje gotovo ništa! On je primjer bojim se, površnosti, a možda i političke demagogije. S druge strane, Vladin paket mjera obezbjeđuje višemilionsku podršku privredi i ugroženim građanima, baš ono o čemu ste govorili ili na čemu ste potencirali. I to onu koja je realna i ostvariva na osnovu onoga što su naši ekonomski pokazatelji“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je već u pripremi novi paket mjera koji će odgovoriti novonastalim potrebama privrede i pojedinaca.

„Čitajući i gledajući šta su drugi uradili, zaključio sam da nema istih država, niti istovjetnih ekonomija, pa samim tim ne može biti ni istih ili sličnih ekonomskih modela. Zato nije pametno prepisivati od drugih! Nije pametno ni gledati u tuđe dvorište! I baš zbog toga nijesam od onih koji će opredijeliti jednokratnu pomoć građanima, pa ih pozivati da je ne uzmu, ako im baš nije neophodna. To bi, po meni, bio politički kviz, a ne ekonomska i socijalna politika. I po tome se Crna Gora razlikuje od drugih! Čisto poređenja radi, samo dvije mjere koje ste predložili: da se svakom punoljetnom građaninu dodijeli jednokratno minimalna zarada, a svakom maloljetnom polovina tog iznosa, podrazumijevala izdvajanje od 123 miliona €“ – kazao je Marković.

 

 

"Nije vaš problem ni Marković, ni Đukanović, vi ste samo sebi problem. Ako želite da budete vlast morate drugačije razmišljati," rekao je Marković odgovarajući Mandiću.

"Zar je jeres u Crnoj Gori i zar morate da kritikujete to što predsjednik obiđe bolnicu. U kojoj to zemlji ima da to nekom smeta," pitao je Marković.

Redovna socijalna primanja i penzije prioritet

Penzioneri i korisnici socijalnih primanja moraće svakog mjeseca da prime ono što im pripada, a svi drugi možda i ne, uključujuči poslanike i javnu i lokalnu adminsitraciju, poručio je Marković.

On je kazao da će se Vlada truditi da nijedan dan ne zakasni sa isplatama penzionerima i korisnicima socijalne pomoći, što će biti izazov.

„Uradićemo sve, ako budemo mogli uzimaćemo kredite da to ne dovedemo u pitanje. Penzioneri i korisnici socijalnih primanja će morati svakog mjeseca da prime ono što im pripada“, rekao je Marković u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića.

Raško Konjević (SDP) pitao je kako Vlada planira da pomogne 36 hiljada nezaposlenih i skoro 40 hiljada penzionera sa primanjima ispod 200 eura.

- Mislite li da bi učestali pozivi na solidarnost mogli da dovedu do političke volje da se uvedu posebna poreska opterećenja prema svim građanima koji ne mogu svojim legalnim prihodima da dokažu porijeklo imovine? Da li je vrijeme da tu solidarnost iskažemo snažnom reakcijom države i posebno i pravično oporezujemo sve koji su imovinu stekli bez mogućnosti da njeno porijeklo dokažu legalno prijavljenim prihodima kod nadležnih – pitao je Konjević.

 

Marković smatra da bi Konjević trebalo da bude objektivniji u pristupu, jer je jasno da je u Crnoj Gori prisutna snaga institucija.

"Mi danas imamo razloga da budemo zadovoljniji, nego samo prije mjesec dana, jer smo o našim institucijama mislili loše. Istraživanje koje je rađeno zadnjih dana govori da 84% građana vjeruje u zdravstveni sistem, 81% u obrazovni sistem, a da 95% građana poštuje odluke NKT-a, vojsci vjeruje 71%, Vladi vjeruje 66% građana da može da se izbori sa nastalim problemom," rekao je Marković.

Marković je rekao da su banke zaustavile naplatu 1,3 milijarde eura potraživanja.

 

 

Radovi na sjeveru nijesu obustavljeni

Marković je odgovarajući na pitanje Ervina Ibrahimovića iz Kluba manjinskih stranaka, saopštio da od prvog dana propisivanja mjera znali su da se ne smije dozvoliti stopiranje kapitalnih investicija.

"Svjedoci smo da realizacija kapitalnih projekata teče u kontinuitetu. Posvećuje se velika organizacija na gradilištima na kojima je država investitor, uz poštovanje mjera," naveo je Marković.

"Radovi na sjeveru nijesu obustavljeni, niti smo to razmatrali kao opciju," istakao je Marković.

 

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније