Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

29. 04. 2020. 11:24 >> 11:21
6

DEMOKRATE

Ustavni sud da se "probudi"

Dok ustavni sudovi država regiona redovno održavaju sjednice tokom marta i aprila, ne dozvoljavajući da pandemija suspenduje njihov rad i pod budnim okom prateći postupanja izvršne vlasti, Ustavni sud Crne Gore nije zasjedao više od dva mjeseca, saopštile su Demokrate.

Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović kaže da je posljednja sjednica Ustavnog suda Crne Gore održana je 27. februara.

"U svim zemljama regiona imamo u manjoj ili u većoj mjeri aktivnu ulogu ustavnih sudova, jedino u Crnoj Gori kao da ne postoji. Naročito je u našoj državi za razliku od svih država u okruženju, Vlada usvajala i sprovodila sporne i sa ustavnog aspekta problematične odluke", naveo je Martinović.

Podsjećaju da je posljednja sjednica Ustavnog suda održana 27. februara, a prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen je 17. marta.

"Dakle, pasivnost i nerad se ne može pravdati ni pandemijom, jer očigledno je da se i u redovnim okolnostima ne zasjeda", navodi Martinović.

Demokratska Crna Gora apeluje po ko zna koji put na poštovanje Ustava Crne Gore.

"Pozivamo Ustavi sud da se ukoliko je to uopšte moguće, probudi i da ne objavljuje rat očiglednosti", navodi Martinović.

Poziva Ustavni sud i da se, kako navodi, suprostavi diskriminaciji i ukidanju i ograničavanju ljudskih prava i sloboda.

"Zar se smije dopustiti jednom čovjeku i jednoj partiji da ukida prava na slobodu kretanja jednima istovremeno omogućavajući korišćenje tog prava drugima. Da uskraćuje pravo na rad jednima istovremeno dajući to pravo drugima. Da organičava pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja vjerskih obreda. Da suspenduje pravo pomoći građaninu, kome je pomoć potrebna", zaključio je Martinović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније