Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

28. 04. 2020. 10:30 >> 11:26
9

KRAPOVIĆ OCIJENIO

Vlast ima novca za nove avione, a nema za građane?

DPS vlast je pored kontinuiranog rasipanja, na primjeru nacionalne avio kompanije "Montenegro Airlines", uvela novu kategoriju u upravljanju javnim finansijama, a to je prosipanje novca građana, smatra potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović.

Kako ističe, postoje primjeri da država pomogne oporavak kompanije, ali ne postoje primjeri da što više država ulaže, to više rastu gubici. Tako je MA 2019. godinu završio sa četiri puta većim minusom nego prethodnu, 2018. godinu uprkos tome što je direktno iz budžeta usmjereno na ime pomoći 5,5 miliona eura. Time je akumulirani gubitak dostigao nevjerovatnih 97,8 miliona eura.

"Ove godine u vremenu teške socio-ekonomske krize, država će opet posebnim Zakonom o konsolidaciji MA uložiti 155 miliona eura, koji je iznos daleko veći od ukupne vrijednosti paketa ekonomskih mjera Vlade Crne Gore kao odgovor na pandemiju. Nije nepoznato niti iznenađujuće od ove vlasti da ruši ekonomsku logiku i poremeti prioritete u raspolaganju javnim sredstvima, ali je nejasno kako uporno i olako sipa novac građana onome ko taj novac prosipa. Uzalud je dakle, sipati vodu u šuplju posudu ukoliko se prethodno ne začepi", navodi se u saopštenju Krapovića.

Problemi se, smatra on, prvo moraju riješavati unutar nacionalnog avio-prevoznika. Treba se zapitati, da li je korektno i odgovorno od menadžmenta MA da dok rasipa novac građana, uvećava troškove za zaposlene i to za 300.000 eura u odnosu na 2018. godinu?

"Nakon strahovitog udara ekonomske krize koja je snažno pogodila privredu i građane, postavlja se pitanje opravdanosti realizacije Zakona o konsolidciji MA. U ovom momentu su važni prioriteti. Potpuno je nelogično da država koja nema proizvodnih resursa, u ovom momentu ulaže u civilno vazduhoplovstvo koje je pri tome neodgovornim upravljanjem svedeno na najniže grane. Ili drugim riječima država nema brašna, a Vlada se zadužuje i kupuje avione. Ne može gospodo iz DPS-a da ima za avione, a da nema za građane", poručuje Krapović.

Kako se ističe u saopštenju, Demokrate insistiraju da se hitno dio sredstva u iznosu od oko 78 miliona eura namjenjenih MA usmjere prema građanima.

"Od tog novca svakom domaćinstvu koje ima tri i više članova uplatiti po jednu prosječnu zaradu (524 eura), a svakom domaćinstvu koje ima jednog ili dva člana po jednu minimalnu zaradu (222 eura). Ova mjera bi imala multiplikativni efekat na privredu, jer bi građani svakako taj novac upumpali u crnogorski sistem", predlaže Krapović.

Važno je, naglašava, da Crna Gora kao turistička destinacija ima avio-kompaniju, ali je važnije u ovom momentu da građani imaju za osnovne životne namirnice.

"Da se odgovorno upravljalo i strateški pristupalo, Montenegro Airlines bi danas pomagao državi, umjesto što čeka da mu država pomogne na uštrb građana", poručio je Krapović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније