Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

21. 04. 2020. 10:55 >> 10:50
6

KOPRIVICA PORUČIO

DPS planira zakonodavni inžinjering

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica opštužio je DPS da, kako navodi, vješto planira zakonodavni inžinjering u izbornoj materiji.

Podsjeća da se Zakon o finansiranju političkih subjekata i izborne kampanje i Zakon o lokalnoj samoupravi, tiču se izbora.

“Izbori i samo izbori, na prvom mjestu DPS-a i Markovićeve Vlade i u vrijeme pandemije koronavirusa”, navodi Koprivica u izjavi za medije.

Tako je, kaže Koprivica, predlogom dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je podnijelo sedam poslanika vladajuće koalicije, predviđeno i da se mandat lokalnih parlamenata produžava za 90 dana, u slučaju "vanredne situacije", odnosno nakon njenog prestanka, čime se koriguje dosadašnje rješenje prema kojem se mandat produžava samo u slučaju proglašenog vanrednog stanja. 

”Međutim, predlagači ove dopune zakona nijesu u obrazloženju naveli da je neophodna 2/3 većina za njeno usvajanje. Naime, članom 91 Ustava Crne Gore, propisano je da Skupština odlučuje dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika o zakonima kojima se uređuje izborni sistem i imovinska prava stranaca”, navodi funkcioner Demokrata. 

Kaže da su norme o izborima za lokalne skupštine, par ekselans, izborna materija i tiču se uređenja izbornog sistema.

”Zbog toga za usvajanje ovih zakonskih normi koje uređuju bitan aspekt izbornog sistema neophodna 2/3 većina svih poslanika u Skupštini, a to poslanici vladajuće koalicije u šturom obrazloženju izostavljaju. Računaju da se niko neće dosjetiti, poučeni iskustvima recimo iz 2014. godine kad je poturena laž da su lične karte biometrijske, a nijesu. Očigledno je i sad na djelu, osim nepoznavanja izbornog sistema i ustavnih normi, i pokušaj da se ispod radara prekraja izborni sistem”, zaključio je Koprivica.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније