Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2013. 18:23 >> 18:23

SKUPŠTINSKI ODBOR

Zeleno svjetlo za pregovaračke pozicije

Članovi Odbora za evropske integracije podržali su danas nacrt pregovaračkih pozicija za poglavlja 23 i 24 i ocijenili da ispunjavaju očekivanja Skupštine i Vlade.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović kazao je novinarima nakon sjednice, da su članovi Odbora ocijenili da se radi o kvalitetnim dokumentima.

Prema njegovim riječima, kolegijum za evropske integracije, na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, treba da razmotri dokumenta koje je predložio Odbor kako bi bili predati Vladi na usvajanje.

„Uskoro ćemo u Brisel poslati dva dokumenta kako bi smo završili onaj dio odgovornosti koji je na nama i dozvolili EU da otpočne sa izradom svoje dvije zajedničke pozicije koje će služiti kao osnov za otvaranja pregovora“, rekao je Pejović.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović rekao je da će se to skupštinsko tijelo od sada „itekako posvetiti praćenju i implementaciji svega što se dešava kada su u pitanju pregovaračka poglavlja 23 i 24“.

„Jedno je staviti stvari na papir, a drugo je sprovesti to u praksi, posebno kada su u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, da je aktuelna vlast u stanju da sprovede reforme“, rekao je on.

Radunović je ocijenio da vlast „po mnogim pitanjima treba da stavi ruku u svoj džep ili u nekim gorim varijantama pošalje neke od najbližih prijatelja u zatvor".

On je naveo da je plan da se uradi sve što treba da bi Crna Gora bila prava evropska država.

„Kada je nacrt u pitanju, izražavam potpuno zadovoljstvo, ali sam skeptik kada je u pitanju proces kako ćemo do toga da dođemo. Mislim da će to biti teško bez promjene vlasti ne samo za poglavlja 23 i 24, nego i za sva ostala“, rekao je Radunović.

Član Odbora iz DPS-a, Predrag Sekulić, rekao je da su se članovi Odbora usaglasili oko svih otvorenih pitanja.

„Svi smo glasali za ono što su pregovaračke pozicije Vlade. Tu nema ničega spektakularnog, očekuje nas puno rada narednih godina na usaglašavanju sa pravilima EU i sprovođenju u praksi svih zakona koje budemo usvojili u Skupštini“, kazao je on.

Prema riječima Sekulića, otvaranje poglavlja 23 i 24 tiče se svih građana Crne Gore.

„Veliki je izazov za Skupštinu koja treba da usvoji zakone iz oblasti pravosuđa, ali isto tako i pred sve one koji se bave tom oblašću“, rekao je on.

Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore kazao je najvažnije kako će akcioni planovi, zaživjeti u praksi.

„To izaziva debatu i dijalog. Nismo zadovoljni kako se sprovode zakoni u Crnoj Gori i ne možemo sada da krivimo pregovaračke pozicije za to što se ne primjenjuje nešto što bi trebalo da se primjenjuje“, rekao je on.

Abazović je ocijenio da su pregovaračke pozicije dobre.

On je naveo da u Pozitivnoj očekuju da se rokovi koji su dati u akcionim planovima sprovode.

„I da ono što imamo kao zakonodavni okvir zaživi u praksi, a prije svega ono što se odnosi na temeljna prava i na borbu protiv korupcije i organizvanog kriminala kao najsloženijeg problema u društvu“, kazao je on.

 

MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније