Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

05. 04. 2020. 08:14   >>  08:12 20

VUJOVIĆ

Epidemija izazov za vlast i prilika da iz nje izađe osnažena

Ako bi se održao dosadašnji trend, Vlada ima realnu šansu da iz svega izađe kao više nego sposobna da upravlja zemljom u velikoj krizi. Upravo ovaj uspjeh im može značajno povećati šanse da ostvare dobar izborni rezultat, kaže Zlatko Vujović.

Epidemija korona virusa u Crnoj Gori predstavlja ogroman izazov za vlast, ali i veliku priliku da pokaže građanima da je sposobna da vodi zemlju u kritičnoj situaciji, ocijenio je, u intervjuu Pobjedi, Zlatko Vujović predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.

"Ono što je razlika u odnosu na druge izazove jeste da ovu igru vlast igra sama. Nema opozicije, koja je nekako, isključena po samoj definiciji njene uloge u ovakvim situacijama. Stoga iz ovoga vlast može da izađe ili jako osnažena, ili da usljed neuspješnog upravljanja krizom prepusti svojim oponentima ulogu favorita na narednim parlamentarnim izborima", ocijenio je Vujović.

Kako će se aktivnosti vezane za borbu protiv korona virusa odraziti na rejting političkih stranaka?

VUJOVIĆ: DPS je bila prilično uzdrmana brojnošću i učestalošću održavanja protestnih litija SPC-a. Teško da je iko krajem februara ove godine mogao vjerovati da će se njihov efekat istopiti tako brzo. Prosrpska i proruska opozicija su gotovo dobijenu partiju izgubili usljed djejstva neke više sile (vis maior), čiji razorni efekat niko nije mogao u potpunosti predvidjeti. Kako su iznenađujuće bile snažne, tako je efekat litija tako brzo nestao. Kako se DPS loše snalazila suočena sa vjerskim protestima, tako se i SPC veoma loše snašla suočena da mora da poštuje stroge propise protiv širenja epidemije.

DPS je, neočekivano, dobila ogromnu priliku, da se ,,vadi“ za prethodne promašaje. Uspostavljena kontrola nad širenjem epidemije joj ide u prilog. Na sreću DPS-a, ali i prije svega crnogorskih građana na čelu Instituta za zdravlje nalazi se izuzetno sposoban tim, čiji je direktor ne samo dovoljno stručan i sposoban menadžer, već je dovoljno dugo bio na toj poziciji da je mogao da izgradi snažnu instituciju koja je noseća u vođenju borbe protiv epidemije. Institut, predvođen dr Bobanom Mugošom pokazao se kao više nego sposoban i uspješan da vodi ovaj proces. No, i sam dr Mugoša je mogao doći na tu poziciju, i pored nesporne stručnosti, samo ako je aktivan u DPS-u. Na sreću crnogorskih građana ovaj kadar DPS-a je više nego spreman da odgovori ovoj krizi. Šteta što DPS nije postavljao kadrove sličnog kvaliteta na čelo nekih drugih institucija.

Vlada je pokazala da je u ovoj krizi povlačila mjere, ranije, hrabrije, pametnije nego neke druge zemlje u našem okruženju. No, bilo je i bespotrebnog oklijevanja kao kad je riječ o zabrani sprovođenja vjerskih procesija koje nose rizik širenja epidemije. To nam je donijelo značajan broj zaraženih. Ako bi se održao dosadašnji trend Vlada ima sada realnu šansu da iz svega izađe kao više nego sposobna da upravlja zemljom u velikoj krizi. Upravo ovaj uspjeh im može može značajno povećati šanse da ostvare dobar izborni rezultat. Međutim, neuspješno upravljanje krizom, u sve dosadašnje ,,grijehe“ vlasti vladajuću koaliciju može koštati gubitka vlasti na narednim parlamentarnim izborima.

Da li je oglašavanje političkih partija, recimo njihovo kritikovanje uvedenih mjera i slično, zapravo način da "ostanu u igri“ u ovoj situaciji kada je politika potpuno u drugom planu?

VUJOVIĆ: Moramo shvatiti sve aktere, uključujući i opoziciju, da se suočavaju kao i cijelo društvo sa nezapamćenim mjerama ograničavanja ljudskih prava i sloboda. Naravno da svi reaguju sa nervozom. Ne postoji niko u Crnoj Gori ko posjeduje iskustvo da bi znao koja bi bila prava mjera ovih ograničenja. Ovakva ograničenja svakako nose sa sobom rizike, negativne posljedice po stanje ljudskih prava i sloboda. Neminovno je da nećemo izbjeći negativne posljedice po razvoj demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori, kao što neće ni druge zemlje u kojima je demokratija značajno snažnije ,,usidrena“ od Crne Gore. Nadajmo se da ipak ovo stanje neće dugo trajati, jer bi negativne posljedice po stanje sloboda i ljudskih prava u Crnoj Gori bile nesagledive.

Ono što hrabri je da dosad nijesu zabilježeni potezi vlasti da zloupotrebljava ovlašćenja ako izuzmemo objavljivanje liste sa imenima osoba kojima je određena mjera izolacije odnosno samoizolacije. To je bila velika greška. Kada je riječ o ,,curenju“ spiska sa imenima osoba zaraženih koronom, onda u Vladi i Vrhovnom državnom tužilaštvu ovo treba da shvate kao test njihove sposobnosti da osiguraju vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava u ovako teškoj situaciji. Moraju se zaštiti prava pacijenata, a oni koji su krivci moraju biti kažnjeni. U protivnom državni organi će pokazati da nijesu dorasli ovoj situaciji.

Ustav predviđa da se može uvesti zabrana kretanja radi suzbijanja širenja zarazne bolesti. Kako onda doživljavate navode DF da je protivustavno ograničeno kretanje?

VUJOVIĆ: Mislim da je svakome u Crnoj Gori, ko je dobronamjeran, jasno da je ograničenje kretanja nužno. Razlike postoje više oko toga koje je rješenje više primjereno aktuelnoj situaciji. Da li je potrebno uvođenje vanrednog stanja ili ne? Mislim da se treba suzdržavati formalnog uvođenja vanrednog stanja i ako je moguće drugim mjerama obezbijediti sprovođenje mjera sprečavanja širenja korona virusa.

Dio opozicije smatra da nema političkih uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Šta Vi o tome mislite?

VUJOVIĆ: Činjenica je da Crna Gora, a ni svijet, nije bio skorije u sličnoj situaciji. Posebno su moderne demokratije zatečene ograničavanjem ljudskih prava i sloboda usljed preventivnih mjera protiv pandemije. I Crna Gora se suočava sa ovim problemom. Izbori u Tivtu su odgođeni, a postavlja se pitanje da li će biti moguće da parlamentarni izbori budu održani u propisanom roku. Za Crnu Goru bi bilo dobro da uspije da održi izbore u ustavnom roku, a da se pri tome obezbijede uslovi za vođenje fer kampanje i organizovanje slobodnog glasanja.

Moguća su dva scenarija. Prvi je da se iskoristi eventualna pauza, ili smanjenje intenziteta epidemije tokom ljetnjih mjeseci za održavanje izbora. Postoji mogućnost da se epidemija okonča, ili se dramatično smanji njen intenzitet, u junu, a ako je suditi najavama ponovo rasplamsa na jesen. Moguće je da se stvore uslovi za održavanje izbora na samom početku septembra odnosno na samom kraju avgusta. Naravno, ograničavajući faktor bi u tom slučaju bili godišnji odmori, potencijalna turistička sezona.

Druga opcija jeste odgađanje izbora za godinu, kako predlaže dio opozicije. Svakako da bi ovo moglo da bude odgovarajuće rješenje, posebno ako bi bilo praćeno reformisanjem izbornog okvira, pod uslovom da se stvore ustavni uslovi za ovakav scenario. Međutim, ništa nam ne garantuje da će situacija biti normalna za godinu, odnosno da će epidemija biti okončana.Takođe, zemlja bi bila vođenja od vlasti koja nema legitimitet za takvo nešto. Iako je ovakav scenario moguć, nije poželjan ukoliko postoji realnost da bude izbjegnut.

Je li realno očekivati da vlast i opozicija uspostave dijalog o ovom pitanju?

VUJOVIĆ: Da bi se izbjegla sjenka da vlast želi da zloupotrijebi sadašnju situaciju u izbornu svrhu, potrebno je što prije početi dijalog između vlasti i opozicije oko termina i uslova za održavanje izbora. Bilo bi dobro da termin izbora bude plod kompromisa, a ako isto nije moguće onda je minimum fer odnosa da vlast, koja može raspisati izbore bez dogovora sa opozicijom, bude transparetna oko određivanja termina, te da građanima i partijama bude jasno koji je termin održavanja izbora moguć ako uslovi budu takvi da je moguće da se oni održe.

Veoma je važno da raspisivanje izbora ne bude na prepad, već da se obezbijedi zakonom najduži period od raspisivanja do održavanja izbora (100 dana) da bi, političke partije imale dovoljno vremena da se pripreme za izbore, posebno u svijetlu stanja da je rad partijske infrastrukture potpuno blokiran zbog mjera sprečavanje širenja korona virusa.

Izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata predvidjeti izuzetke

Šta mislite o prijedlogu Vlade da se izmjeni Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kako bi se moglo finansijski pomoći građanima u ovoj situaciji?

VUJOVIĆ: Mislim da je neminovno da ovaj zakon pretrpi izmjene. To je ne samo neminovno, nego je i nužno da se građanima u potrebi pomogne. Niko se tome ne protivi. Međutim, promjene zakona ne bi trebalo da predstavljaju isključenje ovih ograničenja iz zakona, već prije svega novine treba da idu u pravcu uvođenja izuzetaka kada se ova prilično rigidna ograničenja ne primjenjuju, kao recimo u slučaju epidemija. Međutim, ona treba da ostanu u regularnim uslovima. Ono što ne bi trebalo da se desi jeste da se ova situacija iskoristi u smjeru urušavanja odredbi koje su uvedene da bi spriječile zloupotrebe državnih.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније