Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

03. 04. 2020. 07:45 >> 07:44
17

NIMANBEGU

Vladini prijedlozi će imati podršku

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu kazao je da očekuje da Vlada ponudi konkretne prijedloge kada je u pitanju izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koju je poslanicima sugerisao premijer Duško Marković, te da bi ti prijedlozi imali podršku velikog broja poslanika.

- Premijer Duško Marković dao je svoju ocjenu: da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja sprečava da se realizuje politika koja je neophodna za pomoć građanima. Očekujem da Vlada sada da konkretne prijedloge i onda bi bila na potezu Skupština da potvrdi ili odbaci Vladin prijedlog. Sigurno je da će prijedlozi koji će se razmatrati imati podršku puno poslanika u Skupštini – rekao je Nimanbegu.

Na koji način Skupština može više da doprinese u borbi protiv širenja korona virusa? Je li potrebno zasijedanje parlamenta?

"Mjere koje su na snazi moraju poštovati sve institucije, znači aktivnosti je potrebno svesti na najmanju mjeru, a pritom očuvati funkcije koje Skupština ima. Mi moramo pokazati našim primjerom podršku mjerama koje su zdravstvene institucije predložile i tome nema prigovora. Svakako je moguće da se iskoristi informatički sektor Skupštine radi omogućavanja onlajn rada odbora, i to u neophodnoj mjeri. Zasijedanja je moguće održati samo uz poštovanje zakonskih i zdravstvenih preporuka", naveo je on.

DF šalje poruke da je prekršen Ustav mjerama koje su uvedene, te da je trebalo uvesti prethodno vanredno stanje. Kako to komentarišete?

"Kao predstavnika moje zajednice mislim da se nalazimo u vremenu kada je potrebna hitna reakcija radi prevencije širenja pandemije i spašavanja života. Pažljivo analiziram situaciju i smatram da institucije rade veoma odgovorno i humano. Nadam se da situacija neće eskalirati ka tome da treba da uvedemo vanredno stanje".

Kako doživljavate poziv DF-a srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da pomogne Crnoj Gori u ovoj situaciji, kao i Vučićevu ponudu?

"O izjavama Vučića i DF-a teško je ne dati politički komentar, ali biće vremena za to nakon pandemije. Ja ću samo da konstatujem neke stvari: Vučiću je izgleda teško bilo da razumno objasni zašto je prvobitno spriječeno da oprema dođe do prvog kupca, a to je Crna Gora. Kao „pokajanje“ Vučića, slijedila je ponuda da se pomogne Crnoj Gori - kasno i neuvjerljivo. Trebali su stati iza svoje odluke kojom se zabranjuje izvoz opreme. Javnost i u Crnoj Gori i u Srbiji ne treba da zaboravi da oni tu opremu nijesu ni proizveli. Treba odgovoriti kako to da u Hrvatskoj, gdje su bila dva uređaja, to nije izvoz opreme van EU, i ta oprema je stigla u Crnu Goru, a tri uređaja koja se se našla u Srbiji - to je izvoz van, te nijesu stigla. Svakako, i u pandemiji iz Srbije imamo politička varničenja koja nikada ne prestaju sa ulogom koju ima već 150 godina", ističe Nimanbegu.

Da li je Forca odlučila na koji način će na parlamentarne izbore, pregovaraju li albanski politički subjekti o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima?

"Radili smo dugo na saradnji političkih partija. Forca je partija koja poštuje svoje koalicione partnere i demokratske principe. Da, imamo razgovore o tome, ali da bi oni bili uspješniji, nijesu rađeni pod medijskom pompom. Recimo, kao jedini albanski poslanik u Crnoj Gori, sazvao sam tri susreta o izbornom zakonodavstvu kojima su prisustvovale i druge albanske partije koje nijesu sa nama u koaliciji na državnom nivou. Nadam se da će biti jedna albanska lista, svakako Forca je partija koja svoje odluke donosi samostalno i nije nam potreban nečiji amin za to", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније