Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

02. 04. 2020. 13:25   >>  13:35

URA PREDLAŽE

Sačuvati likvidnost hotela, olakšice i za agencije

Globalna kriza izazvana pandemijom korona virusa u ogromnoj mjeri će pogoditi sektor turizma, na koji se dominantno naslanja i crnogorska ekonomija, pa Vlada bez odlaganja mora koncipirati set mjera pomoći turističkoj privredi kako bi ublažila negativne posljedice. Brojni touroperatori već otkazuju ugovore, pozivajući se na višu silu, a sve dok situacija u regionu i Evropi ne bude bolja i dok se ne uspostavi nesmetan saobraćaj, turističke sezone neće ni biti, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA podsjeća da je rano, uzimajući u obzir nepredvidivost ove zdravstvene krize, donositi konačne procjene o uticaju pandemije na crnogorsku turističku sezonu, ali da će i u optimističnim scenarijima ona biti značajno lošija od svih prethodnih sezona.

"Hotelska industrija zapošljava oko 6.000 ljudi, zbog čega je neophodno ublažiti i zaustaviti trend masovnih otpuštanja radnika u hotelima, koji u slučaju propasti turističke sezone neće biti likvidni sve do početka naredne sezone. Zbog toga, za sve hotele i turističke organizacije koji ne otpuštaju svoje zaposlene, država treba da omogući refinansiranje zarade zaposlenih u bruto iznosu, kreditom kod Investiciono razvojnog fonda (IRF), sa grejs periodom od jedne godine i po stopi od 1,5 odsto", ukazali su u pokretu URA.

Kako ističu, tom mjerom ostavlja se potreban prostor hotelskoj industriji i turističkim organizacijama, čije poslovanje direktno zavisi od turističke sezone, da zadrže radnu snagu i održe poslovanje do naredne sezone.

"Pored toga, crnogorski hoteli su najčešće i kreditno zaduženi, zbog čega im treba omogućiti da do naredne sezone isplaćuju samo kamate za kredite, a da se glavnica raspodijeli na sve preostale godine kredita. Istu mogućnost treba pružiti i vlasnicima privatnog smještaja, koji će se takođe naći u izuzetno teškoj situaciji, a kojima treba omogućiti i da, ukoliko to žele, porez na nepokretnost plate naredne godine, u definisanim ratama, kako bi se olakšala njihova trenutna teška finansijska situacija", navodi se u saopštenju URA-e.

URA podsjeća da, pored hotela, privatnog smještaja i agencija, država mora pronaći model zbrinjavanja i onih najugroženijih, a to su radnici u turizmu i ugostiteljstvu "koji su već ostali bez posla ili koji ga zbog vanrednih okolnosti neće ni dobiti".

U pokretu URA su godinama predlagali Vladi i Privrednoj komori uvođenje instituta "stalnog sezonca", po uzoru na pojedine zemlje Evropske unije (EU), šta danas hrvatska Vlada koristi za ublažavanje negativnih efekata krize.

"Svjetska turistička organizacija preliminarno procjenjuje da će globalna turistička privreda pretrpjeti gubitak od 30 do 50 milijardi dolara, a posljedice pandemije će u velikoj mjeri osjetiti i crnogorska ekonomija. Zbog toga država preventivno mora djelovati odmah, kako bi preduprijedila i ublažila makar dio negativnih trendova, u nadi da će se pandemija završiti što prije i da će se život vratiti u normalu", ističu u pokretu URA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније